Linkuri accesibilitate

SIS le cere cetățenilor să nu promoveze „îndemnuri la război”


Camioane ale armatei ruse marcate cu semnul Z în Crimeea

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a anunțat miercuri, 9 martie, că atestă în ultima vreme cazuri de etalare și propagare a unor embleme grafice și sloganuri ce pot fi interpretate ca „îndemn la război” sau „ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale și etnice”.

Atenționarea SIS vine după ce recent, la Bălţi, poliția a documentat câteva cazuri în care autovehicule ale refugiaţilor ucraineni au fost inscripționate cu Z-ul rusesc, la fel ca tancurile și blindatele armatei ruse prezente în Ucraina.

Inscripția se traduce în apelul „Pentru victorie” („Za pobedu”) și este considerată un nou simbol al propagandei de război a Kremlinului.

Coloană de automobile cu însemnul „Pentru victorie”, în sprijinul trupelor ruse din Ucraina, Volgograd, Rusia, 6 martie 2022.
Coloană de automobile cu însemnul „Pentru victorie”, în sprijinul trupelor ruse din Ucraina, Volgograd, Rusia, 6 martie 2022.

Cazurile de la Bălți au fost încadrate în huliganism, infracțiune prevăzută de articolul 287, Cod Penal, a precizat pentru Europa Liberă o purtătoare de cuvânt a poliției bălțene, Eugenia Molceanov.

Pe de altă parte, SIS-ul moldovenesc afirmă în comunicatul său că recentele cazuri la care face referire se pot încadra în infracțiuni din categoria extremismului, pentru că pot provoca situații de conflict pe motive de ură ideologică, politică și națională.

SIS mai spune că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul lor impact și consecințele negative pentru societate, și spune că a întreprins acțiuni de prevenire afenomenelor legate de discursul de ură și a altor activități ilicite menționate.

Serviciul de Informații și de Securitate a reiterat apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale.

XS
SM
MD
LG