Linkuri accesibilitate

Situație alarmantă în sistemul de sănătate și în dotarea tehnică a spitalelor


Raportul „Evaluarea nivelului de asigurare a dreptului pacientului la siguranța și calitatea echipamentelor”.

Într-un raport despre dotarea tehnică a spitalelor moldovene, Oficiul avocatului poporului spune că acesta nu s-a schimbat prea mult după perioada sovietică. Deosebirea este că atunci aparatajul era mai nou. Detalii despre raportul prezentat astăzi la Chișinău:

Situație alarmantă în sistemul de sănătate și în dotarea tehnică a spitalelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00
Link direct


Aparate Roentgen uzate, unele fabricate în anii ‘50, utilaje medicale de calitate îndoielnică sau lipsa acută de dispozitive vitale pentru pacienții aflați în stare gravă – sunt câteva dintre concluziile raportului întocmit de instituția Ombudsmanului. „Evaluarea nivelului de asigurare a dreptului pacientului la siguranța și calitatea echipamentelor” astfel este intitulată analiza realizată în vara anului, acoperind jumătate din instituțiile spitalicești din țară.

Iată doar câteva constatări statistice: 80% dintre spitale au indicat lipsa monitoarelor de supraveghere a parametrilor vitali la pacienții care se află în reanimare, defibrilatoare – necesare pentru resuscitarea pacienților, mai vechi de un sfert de secol sau lipsa tomografelor la unul din cele mai importante spitale din țară – cel de Neurologie și Neurochirurgie. Până în luna februarie, nici Institutul Oncologic nu era dotat cu un tomograf.

Experta din cadrul oficiului Avocatului Poporului, Svetlana Rusu, spune că de pe urma acestei situații au de suferit nu doar pacienții, care beneficiază de servicii de calitate îndoielnică, dar și personalul medical, care, de fapt, este responsabil pentru diagnosticul și tratamentul oferit:

„Se atestă un risc înalt de încălcare a dreptului la siguranță și calitatea serviciilor medicale, care este motivat de resurse financiare limitate. Majoritatea managerilor au invocat resurse

Am ajuns la concluzia că nu există sau noi nu am obținut datele per sistem al sănătății cu referire la starea reală a dispozitivelor din instituțiile spitalicești.”...

financiare insuficiente pentru procurarea și mentenanța dispozitivelor medicale. De asemenea, au vorbit despre lipsa acută a specialiștilor în inginerie biomedicală. Am ajuns la concluzia că nu există sau noi nu am obținut datele per sistem al sănătății cu referire la starea reală a dispozitivelor din instituțiile spitalicești.”

Situația este mai alarmantă în cadrul dispensarelor din închisori, spune avocatul poporului, Mihail Cotorobai, care precizează că în Penitenciarul nr 13 din capitală este utilizat un aparat Roentgen care nu a fost atestat niciodată.

Secretara de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic, admite că nu toate spitalele din țară sunt dotate cu echipamentul medical necesar, însă insistă că pentru această stare de lucruri există și o explicație:

„Chiar dacă vorbim despre un sistem social, vorbim că el este bazat pe cost-eficiență. Și atunci eu vreau să ne punem întrebarea: calculăm necesitatea dotării reieșind din instituțiile medicale pe care le avem sau calculăm numărul dispozitivelor medicale de care avem reieșind din numărul populației pe care o avem în țară. Ceea ce și-a propus Ministerul Sănătății prin stabilirea sistemului informațional „dispozitive medicale” este inventarierea. Să vedem în țară care dispozitive le avem, unde le avem și cum le folosim. Următoarea întrebare este care dispozitive trebuie să fie amplasate, unde trebuie să fie amplasate și de către cine trebuie să fie folosite?”

Secretara de stat de la Ministerul Sănătății a amintit că instituția a reînnoit parcul de ambulanțe după ce anul trecut tot Instituția

În 2018 au fost procurate peste o sută de ambulanțe în valoare de peste o sută de milioane de lei ...

Ombudsmanului a constatat că peste 60 la sută dintre ambulanțe sunt vechi. Rodica Scutelnic a precizat că în 2018 au fost procurate peste o sută de ambulanțe în valoare de peste o sută de milioane de lei și că s-a încheiat proces de achiziție pentru încă 169 de vehicule.

Directoarea Școlii de Management pentru Sănătate Publică, Rodica Grama, și-a exprimat speranța că autoritățile nu vor reacționa bolnăvicios la concluziile raportului întocmit de avocatul poporului ci, dimpotrivă, vor profita de semnalul de alarmă ca să treacă în revistă deficiențele:

„Nu se spune astăzi că, uite, de mâine începem să cumpărăm echipamente în spitalele care nu trebuie să fie dotate cu aceste echipamente. În plus, acest raport va fi și o sensibilizare pentru

Autoritățile își vor face un mare deserviciu dacă vor ascunde sub preș problemele din sistemul de sănătate...

populație, ca să înțeleagă de ce unele spitale trebuie reduse, de ce trebuie regionalizate, de ce alte spitale trebuie fortificate? Nu s-au întrunit oamenii ca să spună: voi sunteți răi, noi buni. Eu văd în Ombudsman acea susținere care vine alături de Ministerul Sănătății să ajute instituția în reforma care-i pusă ca prioritate.”

Avocatul Poporului se declară convins că autoritățile își vor face un mare deserviciu dacă vor ascunde sub preș problemele din sistemul de sănătate. Măcar din motiv că acesta ar trebui să fie exemplar în ceea ce privește cheltuirea fondurilor publice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG