Linkuri accesibilitate

Situație „critică” pentru apărătorii ucraineni din Bahmut. Civilii părăsesc orașul pe jos


Soldați ucraineni în tranșee la periferia orașului Bahmut de pe linia frontului, 4 martie 2023.
Soldați ucraineni în tranșee la periferia orașului Bahmut de pe linia frontului, 4 martie 2023.

Locuitorii părăsesc, după cum se pare, orașul Bahmut, în timp ce forțele rusești bombardează zona și ultimele rute de scăpare rămase. Kievul afirmă că situația este „critică” pentru apărătorii ucraineni, chiar dacă aceștia continuau să respingă multiplele atacuri din regiune.

Trupele ucrainene au declarat pe 4 martie pentru agenția Associated Press (AP) că o femeie a fost ucisă și doi bărbați au fost grav răniți de bombardamentele rusești în timp ce încercau să traverseze un pod improvizat pentru a ieși din Bahmut, la o zi după ce șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat că orașul era aproape înconjurat.

Un reprezentant neidentificat al armatei ucrainene declara pentru AP că acum este prea periculos pentru civili să părăsească orașul Bahmut cu vehicule din cauza bombardamentelor rusești și că majoritatea sunt nevoiți să fugă pe jos.

Experții militari occidentali afirmă că situația din Bahmut rămâne critică și că apărătorii ucraineni sunt supuși unei presiuni „din ce în ce mai mari” în interiorul și în jurul orașului, care avea o populație de aproximativ 70 de mii de locuitori înainte de război.

În regiunea estică Donețk, după cum informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul zilnic, militarii ucraineni au respins peste 150 de atacuri ale trupelor rusești în ultima zi în zonele Bahmut, Liman, Avdiivka și Șahtarsk.

„Inamicul depune eforturi susținute să încercuiască orașul Bahmut”, informează Statul Major General, adăugând că numeroase atacuri care vizau încercuirea Bakhmut au fost respinse de luptătorii ucraineni în zonele adiacente Vasiukivka, Dubovo-Vasilivka și Ivanivske.

Deocamdată informațiile de pe câmpul de luptă furnizate de cele două părți nu pot fi verificate din surse independente.

Kievul spune că situația din Bahmut este „din ce în ce mai complicată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Oficialii ucraineni au dat de înțeles că trupele lor ar putea fi nevoite să se retragă complet din Bahmut, dacă apărarea orașului va deveni prea costisitoare, retrăgându-se pe noi poziții în vest și nord-vest, unde se pare că ucrainenii au poziții defensive mult mai puternice.

În pofida situației descrise de un comandant ucrainean ca fiind „critică”, se pare că apărătorii Kievului și-au fortificat posturile defensive și nu sunt încă pregătiți să renunțe la oraș.

„Toate unitățile implicate în apărarea orașului Bahmut își îndeplinesc deplin sarcinile. Soldații noștri luptă continuu în condiții extrem de dure și fac totul pentru a se asigura că numărul forțelor inamice este redus în fiecare zi”, a scris pe Facebook generalul Viktor Horenko, comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale.

Pe 3 martie, Evgheni Prigojin, om de afaceri legat de Kremlin și fondator al faimosului grup de mercenari Wagner din Rusia, susținea într-un videoclip că orașul Bahmut - pe care Moscova a încercat fără succes să îl cucerească în ultimele șapte luni - este aproape înconjurat, rămânând deschisă doar o ultimă cale de scăpare.

Ministerul britanic al Apărării susține în buletinul său zilnic de informații că apărarea ucraineană a orașului Bahmut este „sub o presiune din ce în ce mai mare, lupte intense având loc în interiorul și în jurul orașului".

Serviciile de informații britanice au precizat că forțele regulate rusești și mercenarii Wagner au făcut noi progrese în suburbiile nordice ale orașului, vulnerabil acum la atacurile rusești din trei părți.

„Ucraina consolidează zona cu unități de elită, iar în ultimele 36 de ore au fost distruse două poduri cheie din Bahmut, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de aprovizionare din Bahmut către orașul Ciasiv Iar", afirmă serviciile de informații britanice.

Experții occidentali au pus sub semnul întrebării eforturile Rusiei de a cuceri orașul Bahmut, spunând că acesta are mai puțin valoare strategică și mai mult simbolică pentru Kremlin.

Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea parțială a orașului eliberat Kupiansk din cauza bombardamentelor rusești constante și intense.

La 4 martie, Ministerul rus al Apărării a declarat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut o vizită în apropierea liniilor de front, oprindu-se la un post de comandă al trupelor ruse din estul Ucrainei. Ministerul nu a dezvăluit locul unde se află Șoigu.

Pe fondul unor eșecuri consistente pe câmpul de luptă în ultimele luni, Șoigu a fost supus unor presiuni tot mai mari din partea susținătorilor pro-război din interiorul Rusiei pentru performanța armatei, inclusiv din partea lui Prigojin, proprietarul grupului Wagner.

XS
SM
MD
LG