Linkuri accesibilitate

Situații de criză și mai multe întrebări


Patru sunt crizele principale cu care se confruntă actualmente România: criza de securitate, criza energiei, criza prețurilor și criza sanitară. Modul în care ele sunt înfățișate și comentate în mass-media influențează, evident, percepția lor de către cetățeni.

Crizei de securitate provocată de situația din Ucraina i s-a acordat o atenție deosebită timp de două-trei zile. Unele posturi TV, dovedind aceeași iresponsabilitate crasă, au prezentat imagini din care telespectatorul putea înțelege că și țara noastră devenise teatru de război. În schimb, au lipsit informații esențiale: cât de dependenți energetic suntem față de Federația Rusă, ce interese economice are Rusia la noi, ce sancțiuni i s-ar putea aplica, pentru a fi solidari cu Statele Unite și alte țări occidentale. În lipsa unor elemente concrete, trebuie să ne mulțumim cu declarațiile de principiu ale președintelui Iohannis.

Criza energiei reprezintă, de mai multe săptămâni, preocuparea majoră. E vorba, de fapt, de creșterea prețurilor la electricitate și în special la gaz, ceea ce a dus la scumpiri în lanț. A fost totodată prilejul, pentru cei de la guvernare, social-democrații și liberalii, să arunce vina unii pe alții. Soluțiile care se întrevăd pot doar aduce o ameliorare provizorie, peste câteva luni sunt toate șansele să ne izbim de aceleași dificultăți. Să adăugăm că guvernările anterioare au luat decizii eronate care acum se răzbună: au respins ideea exploatării gazelor de șist și au întârziat în mod inadmisibil procedurile pentru demararea exploatării zăcămintelor de gaz din Marea Neagră.

Criza sanitară s-ar părea că se apropie de sfârșit. Ministrul Sănătății promite că vor fi ridicate curând cele mai multe restricții și că vom regăsi viața normală. Dar cele mai multe dintre datele problemei nu s-au schimbat: se înregistrează în continuare numeroase decese și, îndeosebi, campania de vaccinare a stagnat. Introducem măsuri de relaxare la fel ca alte țări europene numai că acolo procentajul persoanelor vaccinate este incomparabil mai mare. Profităm, altfel spus, de succesele altora însă riscurile, la noi, rămân foarte mari.

Va rezista coaliția de la guvernare acestor crize ? Cât de departe vor merge ambițiile fostului premier Florin Cîțu, ale cărui frustrări sunt vizibile ? Va rămâne președintele Iohannis la fel de neimplicat, la fel de absent, dând impresia că abia așteaptă să i se termine mandatul ? Își va continua ascensiunea partidul extremist AUR, tot mai vocal și mai agresiv ? Sunt, acestea, doar câteva dintre întrebări și, în plus, anul e abia la început.

Previous Next

XS
SM
MD
LG