Linkuri accesibilitate

În Bulgaria, situația epidemiologică se agravează


În patru dintre cele 28 de județe bulgare – Gabrovo, Vidin, Sliven și Pernik - numărul noilor infectați a depășit, în ultimele două săptămâni, 500 la 100 000 de locuitori. Sofia, Kiustendil, Montana și Iambol sunt foarte aproape de acest nivel.

Situația epidemiologică în Bulgaria se agravează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

Decesele marchează un trend îngrijorător – peste 500 în ultimele 5 zile. La spitale se află 5503 de bolnavi din care 470 – la secții de terapie intensivă.

Spre deosebire de alte țări europene, situația este, în realitate, mult mai gravă decât vorbesc cifrele pentru că peste o treime din cetățenii bulgari sunt emigranți – majoritatea trăiesc, se tratează și vaccinează în alte țări. Având în vedere acest fapt, decesele, de pildă, sunt nu 17, ci peste 20 la un milion de locuitori în țară.

Din motive electorale, autoritățile nu se prea grăbesc cu înăsprirea măsurilor.

În cele patru județe au fost amânate sărbătorile de familie, conferințele și alte evenimente publice, închise sălile de fitness, bazinele și centrele SPA. Cinematografele și teatrele funcționează cu 30% din capacitate. Restaurantele primesc cel mult un client la 8 m.p. Școlile funcționează cu jumătate din clasele 6-12 pe rând, în regim de la distanță. Creșele și grădinițele însă nu sunt închise. Controlul rămâne destul de timid.

„Cu peste 5500 de spitalizări din care aproape 3700 numai în ultima săptămână (90% nevaccinați) sistemul sanitar funcționează aproape normal”, a constatat ministrul Sănătății Stoicio Kațarov.

Inspectorul sanitar principal Anghel Kuncev a anunțat că, la nivel național, noi măsuri vor putea fi aplicate numai în școli. Este vorba, în primul rând, despre reintroducerea obligativității purtării măștii.

El a mai spus că la baza problemelor se află rata scăzută de vaccinare – sub 20% din întreaga populație, fără a lua în calcul emigranții vaccinați.

„Jumătate din bulgari nu s-au întâlnit încă cu virusul, așa că ne putem aștepta ca numărul infectărilor să crească în continuare”, a spus Kuncev.

Ministerul Sănătății a lansat o loterie cu câștiguri - ceasuri smart, pentru cei vaccinați. Ritmul vaccinării însă continuă să scadă. A devenit actuală problema certificatelor verde false.

În aceste condiții, guvernul intenționează să introducă obligativitatea certificatului verde digital, a testelor pcr sau a unui document care atestă că persoana s-a întâlnit cu boala în ultimele șase luni, pentru clienții localurilor și evenimentelor culturale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG