Linkuri accesibilitate

Socialiștii bulgari declară boicot parlamentar


Kornelia
Kornelia

Președintele Rumen Radev sprijină criticile socialiștilor la adresa guvernului, dar avertizează că Bulgaria nu e pregătită pentru alegeri anticipate.

Socialiștii bulgari declară boicot parlamentar

Cea mai mare formațiune de opoziție în parlamentul din Sofia – Partidul socialist, își retrage ¾ din deputații din parlament.

Semiboicotul parlamentar urmărește provocarea de alegeri anticipate.

„Vom discuta cu alegătorii ideile noastre de a reforma sistemul politic”, a declarat președinta partidului, Kornelia Ninova. În parlament vor rămâne numai 20 de deputați socialiști.

PSB cere demisia guvernului, dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate.

În declarația citită de Ninova se arată că după încheierea, în finele lunii iunie, a președinției prin rotație a Consiliului Uniunii europene țara a intrat într-o gravă criză politică. Coaliția GHERB-Patrioții uniți aflata la guvernare este destabilizată de conflictul între partidul Ataka și Frontul salvării naționale. Liderul ultranaționalist Volen Siderov a cerut demisia din postul de viceprim-ministru al președintelui Frontului Valeri Simeonov. La rândul lui Simeonov a amenințat că va părăsi coaliția.

Socialiștii consideră că falimentul companiei de asigurări Olimpik, blocarea timp de două săptămâni a registrului comercial și seria de accidente rutiere soldate cu zeci de morți se datorează incompetenței unor funcționari din administrația de stat numiți pe linie politică.

Ei doresc reformarea sistemului de licitații publice în care acum domnește corupția. Un alt motiv care a stat la baza cererii de demisie este scăderea de 10 ori în ultimii ani a investițiilor străine și retragerea unor investitori strategici. Începând de 1 octombrie vor fi majorate tarifele la energia electrică și gaze naturale.

Continuă seria de proteste civice împotrivă unor decizii nepopulare ale guvernanților în sectorul social.

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor - s-a solidarizat practic cu PSB constatănd că demisia guvernului necesită numai o confirmare juridică.

Președintele Rumen Radev a sprijinit criticile partidului socialist la adresa guvernului, însă a avertizat că Bulgaria nu este pregătită pentru alegeri anticipate.

Promisiunea președintelui că va oferi o nouă perspectivă pentru țară este privită drept un semnal că el va putea sprijini formarea unui nou partid. Radev conduce în topul celor mai populari politicieni bulgari cu un avantaj de aproape 30% în fața lui Borisov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG