Linkuri accesibilitate

Socialiștii fac un pas înapoi, vor dialog politic (A.Țăranu/deschide.md)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Reporterii Radio Chișinău au stat de vorbă cu mai mulți experți despre cererea formulată de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a chemat-o la dialog cu Parlamentul pe președinta Maia Sandu. Analistul politic Victor Ciobanu pune la îndoială sinceritatea lui Igor Dodon după acțiunile majorității parlamentare conduse de PSRM, pe care le consideră o tentativă de lovitură de stat. „În mod normal așa ar trebui să fie - Parlamentul și Președinția să convină de comun acord. Dar în situația în care Parlamentul a făcut o tentativă de puci anticonstituțional, nu știu cum poți să discuți cu această majoritate care a atacat în mod grosolan, în stilul anilor 90”, conchide comentatorul citat de Radio Chișinău.

Pe același subiect, reporterii redacției Deschide.md au stat de vorbă cu analistul politic Anatol Țăranu. În opinia lui, apelul lansat de Igor Dodon către Maia Sandu privind inițierea unor consultări reprezintă o recunoaștere a faptului că ofensiva socialiștilor a eșuat. Anatol Țăranu a menționat că liderul PSRM caută căi de retragere și încearcă să-și adjudece poziții mai avantajoase în dialog cu șeful statului. În același timp, susține expertul, echipa Maiei Sandu trebuie să găsească un remediu pentru această situație și, respingând propunerea lui Igor Dodon, ar trebui să se gândească la inițierea unui dialog cu forțele parlamentare. „Dar, un dialog de pe pozițiile sale, dar nu de pe pozițiile adversarilor”, a precizat Anatol Țăranu.

TVR Moldova scrie că numărul celor vaccinaţi din Republica Moldova e cu mult mai mare decât cifra oficială. Şi asta pentru că, zilnic, zeci de oameni care deţin şi cetăţenia României trec Prutul ca să se vaccineze. Cele mai căutate centre sunt cele din apropierea graniţei. Argumentul e simplu. În România se vaccinează populaţia generală şi sunt sute de locuri neocupate în platforma naţională, astfel încât pot alege şi centru, dar şi vaccinul pe care vor să şi-l administreze. Autorităţile de la Chişinău nu au, deocamdată, capacitatea să monitorizeze numărul cetăţenilor care se vaccinează în România, prin urmare, nu se știe care este rata reală de imunizare, scrie TVR Moldova.

„Când, totuși, vom avea o televiziune publică corectă și în slujba celor care o plătesc, cetățenii?” este titlul comentariului semnat de cercetătorul media Victor Gotișan pentru portalul Mediacritica.md. Autorul amintește că după decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, pe marginea dizolvării Parlamentului, postul public de televiziune Moldova 1 l-a avut drept invitat în principalul talk-show al serii pe Igor Dodon, președintele PSRM, fapt care „ridică – din nou – multe semne de întrebare în ceea ce privește independența, corectitudinea și echidistanța mass-mediei publice”. În analiza semnată de Victor Gotișan se explică ce norme deontologice a încălcat furnizorul de servicii media, invitându-l în platou doar pe liderul socialiștilor, și de ce „compania publică TRM rămâne o instituție dependentă de partidele politice care se perindă la putere”.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com îl citează pe expertul Institutului Viitorul, Veaceslav Ioniță, potrivit căruia după 13 ani de scădere, prețul la imobile în acest an va înregistra o ușoară creștere. El susține că în 2021 vor fi bătute toate recordurile de pe piața imobiliară. Potrivit expertului, deja în primul trimestru al acestui an, pe piața imobiliară au avut loc 7.600 de tranzacții cu apartamentele de pe întreg teritoriul țării, iar tendința care se înregistrează arată că se va asista la o vânzare-record de 30 de mii de locuințe, poate chiar și mai mult. Cifra este de aproape două ori mai mare față de media obișnuită din R. Moldova în ultimii 15 ani.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG