„PSRM dezaprobă refuzul la dialog al Președinției și condamnă comportamentului populist din această perioadă, orientat spre acțiuni care nu au nicio legătură cu agenda populației”, se spune într-o declarație aprobată joi de conducerea celui mai puternic partid parlamentar din Moldova, condus de fostul președinte Igor Dodon. În comunicat se mai vorbește despre noi „măsuri juridice” pe care le plănuiesc, dar nu le numesc socialiștii ca să o readucă pe Maia Sandu în cadrul „constituționalității”. Ce aduce nou această declarație, în complicata criză politică prin care trece țara?
Părerea socialiștilor, în general, e că Maia Sandu trebuie să revină la candidatura Marianei Durleșteanu sau, dacă nu, să identifice în discuții cu partidele alta, ca să poată fi numit un guvern până la anticipate, pentru stabilizarea crizei sanitare intrate în cea mai complicată fază de la început de pandemie.
PSRM e gata să discute și alte soluții...
PSRM „rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu”, dar este gata „să discute și alte soluții propuse de fracțiuni”, arată declarația lor de joi. „Parlamentul trebuie dizolvat”, însă „după” stabilizarea situației epidemiologice, este o altă teză din această declarație a PSRM.
Șefa statului nu a reacționat, dar Igor Grosu, șeful Partidului Acțiune și Solidaritate - formațiunea pro-prezidențială din parlament – a numit „ipocrită” declarația:
„În situația în care parlamentul, biroul a venit cu soluția și a zis: Domnule, hai să dăm prin derogare voie guvernului să facă achiziții de vaccine direct de la producător, în condiția în care Curtea Constituțională spus că, da, guvernul în demisie poate numi în funcție până la nivelul de secretari de stat persoane pentru a acoperi acele goluri, chemarea lor mi se pare ipocrită. Și insistența aceleiași coaliții PSRM-ȘOR care a cauzat toate aceste probleme, inclusiv gestionarea foarte proastă a situației epidemiologice nu este sinceră.”
Parlamentarul PAS ne-a mai spus, pe de altă parte, că dialog formațiunea sa poartă și a purtat chiar azi, însă nu cu PSRM, ci doar cu PD-ul și Platforma DA – alte două formațiuni parlamentare care ar prefera soluția unui guvern cu puteri depline, care să gestioneze criza până la alegeri noi, fie anticipate, fie ordinare. Formațiunea fostului aliat al președintei, Andrei Năstase, l-a înaintat chiar în calitate de potențial șef al unui astfel de guvern pe Năstase, iar Alexandru Slusari, un fruntaș din DA, ne-a spus că a obținut noi dovezi în favoarea soluției DA ieri, când premierul interimar, Aureliu Ciocoi, solicitase, în biroul permanent al parlamentului, împuterniciri în plus pentru a putea desfășura achizițiile de vaccin:
„Guvernarea nu e în mâini bune, din punctul meu de vedere. Și e evident pentru mine că cu acest guvern interimar noi departe nu putem merge. Toate aceste momente – criza pandemică, recordul de decedați de ieri, situația financiar-economică, necesitatea rectificării bugetului, riscul de a pierde grantul României – toate conturează necesitatea unui guvern.”
Concluzia PAS pe marginea căii de soluționare a crizei politice rămâne totuși aceeași, afirmă pe de altă parte Igor Grosu:
Matematica care ar fi?
„Discuții, da, sunt, azi am discutat cu PD și DA, nu cu socialiștii, că ei erau ocupați cu aceste manifestații plahotniciste – semnături ale primarilor și președinților de raioane... Întrebarea este cum și cu cine și la ce va duce această soluție, odată ce există această coaliție Dodon-Plahotniuc-Șor? Matematica care ar fi? Acolo sunt 54 de “ortaci” ai acestor trei indivizi.”
Intenția de a apela la „măsuri juridice” este, așadar, cam singurul element nou adăugat de socialiști la argumentele deja invocate de ei, după refuzul președintei de a o numi pe Durleșteanu premier.
Ce au în vedere, socialiștii nu au explicat în declarația de azi, iar liderul lor, Igor Dodon, care a invocat anterior câteva posibilități - de la impeachment până la suspendări provizorii ale președintei, tot el le-a respins însă pe toate, inclusiv în timpul unei emisiuni recente la postul de televiziune N4:
Întrebare jurnalist: Adică sunt șanse ca președintele interimar al R. Moldova, Zinaida Grecianîi, s-o înainteze totuși pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier?
Igor Dodon: „Nu cred că sunt mari șanse pentru acest scenariu. Mai mari șanse sunt pentru dialog, sau pentru un guvern interimar doi an i de zile.”
Iată, însă, o presupunere a parlamentarul DA, Alexandru Slusari:
„Poate o să ceară ca Curtea Constituțională să explice ce de făcut în cazul în care șefa statului nu înaintează candidatura, dacă poate fi delegată cuiva această funcție, nu știu.”