Linkuri accesibilitate

„Societatea civilă, partidele de opoziție, și forțele autentic pro-democratice ar trebui să se solidarizeze cu poporul ucrainean”


Regiunile ucrainene aflate sub starea marțială
Regiunile ucrainene aflate sub starea marțială

Experții politici de la Chișinău critică felul în care guvernul abordează escaladarea crizei din relațiile Ucrainei cu Rusia.

Premierul Pavel Filip spune că introducerea stării de război de către Ucraina în mai multe regiuni ale sale inclusiv în cele de la granița cu Republica Moldova, Odesa și Vinița, nu afectează securitatea Moldovei sau regimul de trecere a frontierei. Filip a făcut declarația după o ședință specială la guvern, repetând că Republica Moldova susține Ucraina în criza declanșată duminică în strâmtoarea Kerci, unde Rusia a capturat duminică nave și marinari ucraineni acuzați că ar fi vrut să violeze frontiera rusă. Opoziția tocmai criticase guvernul pentru o reacție prea timidă în sprijinul Ucrainei iar pe președintele pro-rus Igor Dodon pentru o lipsă totală de reacție.

Premierul Pavel Filip a declarat că autoritățile de la Chişinău sunt în contact cu cele ucrainene și că libertatea de circulație la frontiera moldo-ucraineană nu a fost afectată. Filip a spus că nu există pericole în acest moment pentru securitatea Republicii Moldova, dar a recomandat prudență cetățenilor moldoveni care călătoresc în Ucraina.

Pavel Filip: „Noi suntem îngrijorați de actele de agresiune ale Federaţiei Ruse care afectează securitatea în general în regiune. Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federaţiei Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev, așa cum am fost întotdeauna.”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vlad Bolea, critică reacția factorilor oficiali de la Chişinău, pe care o consideră inconsistentă, subliniind că reacția șovăielnică și întârziată este o dovadă a orientării pro-rusești a actualei puteri.

Vlad Bolea
Vlad Bolea

Vlad Bolea: „Asta încă o dată ne convinge că forțele care conduc în Republica Moldova – că vorbim de Partidul Democrat, că vorbim de Partidul Socialist – sunt niște structuri politice total pro-ruse, care sunt conduse și ghidate de interesele personale, mai mult decât interesele țării Republica Moldova.

Noi trebuie să fim extrem și extrem de solidari cu poporul ucrainean, pentru că ei trăiesc tragedie pe care am trăit-o noi în ’92, în final mor oameni, sunt luați prizonieri cetățeni ai Ucrainei, lucruri care, după noi, sunt inadmisibile în 2018 ca nivel de dezvoltare a societății. Deci, noi considerăm că societatea civilă împreună cu partidele de opoziție și cu forțele autentic pro-democratice ar trebui să se solidarizeze cu poporul ucrainean.”

Reprezentanții societăți civile vorbesc și ei despre o reacție întârziată a autorităților și amintesc că Republica Moldova nu doar se află la frontiera Ucrainei, ci are pe teritoriul său trupe rusești și un regim separatist controlat de Moscova. Mai mulți reprezentanți ai comunității de experți s-au întâlnit astăzi în cadrul unei ședințe informale la IDIS Viitorul pentru a discuta situația creată după confruntarea din strâmtoarea Kerci.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor sugerează că autoritățile moldovene nu au interes să susțină tranșant Ucraina în conflictul ei cu Rusia pentru că ar avea afaceri și interese obscure în regiunea transnistreană.

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

Ștefan Gligor: „Desigur că reacția autorităților noastre trebuia să fie una mult mai promptă și mult mai directă, dură, dacă doriți. Eu am impresia că nu se ia în considerare seriozitatea situației și cumva Pavel Filip, Partidul Democrat la general, având o relație mai degrabă de parteneriat cu autoritățile din Transnistria, nu au o abordare multiaspectuală și integrală a acestei situații.

Noi suntem expuși prin prisma securității în regiune, având un conflict înghețat în regiunea transnistreană și orice stare de război declarată de vecinii noștri ne afectează în mod direct. Noi, în acest context, trebuie să ne solidarizăm cu vecinii noștri, cu Ucraina, care ține apărarea pe frontul de est.”

Comunitatea de experți de la Chişinău avertizează și asupra faptului că Federaţia Rusă nu a abandonat așa-numitul plan Norovosia, despre care s-a vorbit foarte mult în 2014, când a fost anexată Crimeea. Atunci, Rusia, prin intermediul așa-numiților omuleți verzi, a încercat destabilizarea situației și în regiunea Odesa, dar și în Basarabia de sud și Bugeac. Planul este încă în vigoare, avertizează expertul asociat la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi:

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Rosian Vasiloi: „Eu cred că și pe linia apărării, și a afacerilor interne, și a securității trebuie să fie creată o celulă de răspuns la orice provocări care sunt posibile, inclusiv din regiunea transnistreană. Și asta are legătură directă cu prezența trupelor de ocupație în Republica Moldova, care pot interveni în cazul în care Federația Rusă întreprinde acțiuni agresive.

Ceea ce face Federația Rusă este de fapt crearea unei blocade a regiunilor de sud ale Ucrainei ca să le fie pe urmă mai ușoară atacarea acestor regiuni. Ceea ce pe noi ar trebui să ne îngrijoreze este faptul că „planul Novorossia” ajunge până la frontierele Republicii Moldova și până la Gurile Dunării.”

Și fondatorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, fost ambasador în SUA, este de părere că în Republica Moldova clasa politică are o agendă paralelă interesului național.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Actuala guvernare încearcă mai degrabă să găsească compromisuri și târguri cu regimul separatist - și mă refer la felul în care contractele de energie sunt în continuare validate de înțelegerile dintre doi oligarhi. Iar comerțul pe care în acest moment îl desfășoară în acest moment companiile transnistrene nu converg înspre o reintegrare a spațiului economic comun.

Noi trebuie să fim atenți la reactivarea scenariului republicii Bugeac, cu centrul la Odesa, dar și de activizarea structurilor care sunt loiale Federaţiei Ruse datorită propagandei rusești conduse de anumite elite locale care nu se văd în continuare în statul Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG