Într-o declarație de presă comună, ei spun că „resping atacurile” aduse lui Michalko de socialiști și de „deputatul fugar Ilan Șor”. PSRM și Șor l-au criticat zilele trecute pe Michalko pentru o serie de luări de poziție pe teme de politică moldoveană care li se par nepotrivite, pe fondul disputei provocate de tentativa Maiei Sandu de a declanșa alegeri anticipate.
După ce a regretat, într-un interviu, că în negocierile pentru formarea noului guvern ar fi implicați participanți la frauda bancară, Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, s-a trezit ținta unei critici dure din partea lui Ilan Shor. Diplomatul ar vrea ca „decizii suverane ale R. Moldova să fie luate în biroul său”, a afirmat controversatul politician fugar într-o intervenție video, în care l-a mai acuzat pe diplomatul european că „ar controla” deciziile politicienilor de la Chișinău.
„Să nu încalce etica diplomatică”, i-au cerut, la rândul lor, socialiștii lui Peter Michalko, acum câteva zile, într-un comunicat în care au reclamat declarațiile diplomatului despre ineficiența consiliului audiovizual în combaterea dezinformării și abaterile de la angajamente internaționale prin legile votate pe final de 2020 în parlament.
Peter Michalko nu este singurul diplomat european căruia i se întâmplă să fie supus unor astfel de critici în R. Moldova. Predecesorul său, diplomatul finlandez Pirkka Tapiola, care își exercitase același mandat de ambasador al UE la Chișinău între 2013 și 2017, fusese ținta unui atac similar în 2016, când a criticat intenția fostului democrat Vlad Plahotniuc de a ajunge în funcția de premier.
La socialiști, o voce critică la adresa lui Michalko a devenit acum însuși liderul socialist, Igor Dodon, care spunea cu câteva zile în urmă că dacă Maia Sandu s-ar fi regăsit în noua coaliție de la Chișinău, asemeni situației din 2019, partenerii europeni ar fi tăcut.
S-ar promova „standarde duble”, a mai spus Igor Dodon reacționând la interviul ambasadorului Michalko.
Criticile socialiste și cele ale lui Ilan Shor au precedat o importantă hotărâre a Curții Constituționale de la Chișinău care a verificat acum două zile dacă Maia Sandu avea dreptul s-o numească candidată la prim-ministru pe Natalia Gavrilița sau trebuia să ia în calcul propunerea majorității noi din parlament - Mariana Durleșteanu. După ce curtea le-a dat satisfacție, socialiștii au pretins deja că partenerii ar fi exercitat “o presiune” fără precedent asupra curții și a șefei ei, Domnica Manole, care însă ar fi rezistat intimidărilor și nu a cedat.
În 2016, când l-au asaltat cu critici pe Tapiola, autoritățile de atunci i-au imputat inclusiv faptul că ar fi vorbit în privat Moldova de rău. S-a ajuns și la reproșuri generate de un pretins refuz al diplomatului de a cumpăra produse la un târg de caritate, doar pentru că ar fi fost organizat de fundația lui Plahotniuc, Edelweiss.
Michalko, ca reprezentant al UE, a fost și el atacat deja o dată, în 2018, când guvernul democraților condus de Pavel Filip a pretins o abordare politică din partea UE la înghețul finanțării R. Moldova, pentru lipsirea opozantului Năstase de funcția de primar.
Iulian Groza, analistul de la Institutul de Politici și Reforme Europene, crede că, prin critici ca cele de acum la adresa diplomatului european, Igor Dodon ar urmări să-și apere alianța politică cu Ilan Șor în fața unor critici de aliere cu participanții la frauda bancară, adăugând că în R. Moldova asemenea lucruri se întâmplă de obicei când autoritățile acționează în contradicție cu propriile angajamente luate anterior:
„Probabil aceste declarații, sincronizate de altfel, trădează un anumit interes sau un anumit obiectiv comun pe care îl are dl Shor și partidul său împreună cu partidul socialiștilor - probabil aceasta ar putea fi o explicație la suprafață, pentru că altfel nu pot să-mi explic cum ar avea o asemenea retorică coordonată practic partidul socialiștilor și liderul partidului Shor în raport cu activitatea ambasadorilor din R. Moldova, care evident că nu au nimic în comun cu implicarea în anumite treburi interne la care acești decidenți încearcă să facă trimitere.”
În declarația de azi care numește spusele socialiștilor și ale lui Ilan Șor „atacuri” la adresa ambasadorului UE, cei douăzeci și unu de diplomați europeni semnatari, inclusiv ambasadorul Franței și al Germaniei, îi iau apărarea lui Peter Michalko spunând că mandatul unui ambasador european e tocmai “să urmărească compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale”. Ambasadorii îi amintesc criticilor lui Michalko și faptul că suveranitatea și integritatea R. Moldova s-au bucurat mereu de respect, dovadă fiind și multiplele proiecte de sprijin din partea UE.
Ilan Shor a reacționat din nou spunând într-un mesaj că respectă UE, nu și pe ambasadorul Michalko, despre care a spus că ar fi lipsit de „talent diplomatic” și că „e greu de crezut că UE ar avea nevoie de un asemenea reprezentant”.