Linkuri accesibilitate

„Solidaritatea în situații de criză” - pe agenda ședinței comune a guvernelor român și moldovean


Liliana Barbăroșie și ambasadorul Victor Chirilă, în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, 10 februarie 2022
Liliana Barbăroșie și ambasadorul Victor Chirilă, în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, 10 februarie 2022

Guvernele Republicii Moldova și României vor semna la ședința lor comună de la Chișinău, pe 11 februarie, un memorandum despre „solidaritatea în situații de criză”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, la emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice moldovene, Moldova 1.

Chirilă a vorbit despre memorandum, răspunzând întrebării dacă chestiuni privind securitatea, inclusiv cea energetică, vor fi luate în discuție la ședința comună a celor două guverne, care este a cincea asemenea ședință din ultimii 10 ani, dar prima care se ține la Chișinău.

„Va fi semnat și un memorandum important între ministerele noastre, al Energiei de la București și al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău”, a spus Chirilă, adăugând: „Se va vorbi despre solidaritatea în situații de criză”.

La emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, analistul Sorin Ioniță de la think tank-ul „Expert Forum” din București a spus că decizia de a organiza ședința comună a celor două guverne la Chișinău a fost determinată și de criza de securitate cauzată de masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei.

Occidentul crede că Rusia ar pregăti invadarea Ucrainei, o afirmație respinsă de Moscova.

Guvernele României și Republicii Moldova mai au pe agenda ședinței comune, care se va ține la Palatul Republicii din Chișinău, pe 11 februarie, semnarea unor acorduri, inclusiv despre construcția unui pod nou peste râul Prut, în zona localităților Ungheni, despre un nou credit nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România Republicii Moldova și despre ieftinirea taxelor de roaming peste Prut.

Va fi a cincea reuniune de acest fel, după ce primele patru s-au ținut la Iași (2012), Constanța (2015), Piatra Neamț (2017) și București (2018), părțile discutând subiecte similare.

Participanții la emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, la care a mai fost de față expertul Iulian Groza care conduce Institutul pentru Politici și Reforme Europene, un ONG de la Chișinău, au mai spus că șansa realizării înțelegerilor moldo-române este mai mare acum decât în trecut, datorită unui climat politic favorabil pe cele două maluri ale Prutului.

„Joi cu Liliana Barbăroșie” este o nouă emisiune de dezbateri live săptămânală realizată de Europa Liberă în colaborare cu IPNA Teleradio-Moldova, instituția publică națională a audiovizualului din Republica Moldova.

Bazată pe independența editorială și profesionalismul Europei Libere și moderată de Liliana Barbăroșie, este o emisiune de dezbateri deschise și responsabile, care oferă telespectatorilor moldoveni informații necenzurate despre evenimente și evoluții de natură să le afecteze viața.

Emisiunea este difuzată de Moldova 1, principalul canal de televiziune al Teleradio-Moldova, în fiecare joi, la 19:30.

XS
SM
MD
LG