Linkuri accesibilitate

Sondajele „pasiste” sau pro comuniști-socialiști riscă să demotiveze votanții (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă, Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

În editorialul de vineri din ziarulnational.md, Nicolae Negru își face cunoscută reținerea față de sondajele din ajunul alegerilor. Este de remarcat întâi de toate clasificarea pe care o face: la părerea lui, sociologii care fac publice sondaje acum s-ar împărți în două tabele clare – pe de o parte socialiști și, pe de altă parte, pasiști. Negru nici nu le contestă pe deplin, dar nici nu le tratează cu vreo minimă încredere pe niciuna din cele două tabere. Dar o idee principală ce rezultă din articolul lui e că există riscul demotivării unor alegători, dacă lucrurile se prezintă ca și cum PAS învinge ușor, fără ajutorul nimănui, având asigurată majoritatea mandatelor. Dacă e să credem sondajelor, jocurile sunt făcute, doar doi-trei actori au șanse de accedere în parlament, iar participarea celorlalți, mulți e inutilă, scrie el și continuă: e greșită această promovare a unei sigure oferte, pentru că va descuraja electoratul proeuropean și proromânesc, iar orice abandon va fi, matematic, în favoarea blocului Voronin-Dodon. Mai bine cei de dreapta să meargă să voteze un partid de dreapta, căruia sondajele nu-i dau șanse, decât să nu meargă deloc la secțiile de votare, este soluția lui Negru.

Marina Gorbatovschi de la Ziarul de Gardă i-a luat un interviu lui Ion Iovcev, cel care a condus timp de 29 de ani unicului liceu românesc din Tiraspol, „Lucian Blaga”, dar a fost eliberat din funcție pe 22 iunie printr-un ordin semnat de ministra în exercițiu a Educației, Lilia Pogolșa. Scandaloasa destituire a fost criticată pe larg la Chișinău, iar interviul varsă lumină asupra detaliilor: “Eu știu că noi toți suntem trecători, știu că mai devreme sau mai târziu, trebuia să plec din această funcție, dar nu pot fi indiferent față de viitorul acestei școli. Și felul cum a procedat – nu am cuvinte. Cum poți să vii cu două zile înainte, să înmânezi o diplomă din partea ministerului ca mai apoi, printr-un simplu sunet de telefon, să anunțe: „Trebuie să veniți să luați ordinul. Ce ordin? Păi, azi e ultima zi de muncă”.

E adevărat, ei au procedat conform legii, dar se mai fac și excepții. Dacă noi ne țineam de lege, școala aceasta era să fie ștearsă de pe fața pământului. De ce anume acum, înainte de alegeri? Nu le convine lor un director patriot ca Iovcev. Este o comandă politică de epurare a celor care sunt incomozi. În curând e aniversarea de 30 de ani a liceului. Voiam să o organizez frumos, la nivel național. Dar acum – ce să fac? Diploma transmisă de Pogolșa e ca un sărut al Iudei. O voi lăsa în muzeul școlii. Șevciuc și Ștanski de mult voiau capul lui Iovcev, iată că Pogolșa a reușit să le facă această bucurie.” Ziarul le amintește cititorilor săi că Ion Iovcev a fost un critic insistent al regimului din stânga Nistrului, că este deținător al Ordinului Republicii, iar fostul președinte al României, Traian Băsescu, l-a decorat cu înalta distincție – Ordinul „Steaua României”, în grad de Cavaler. De asemenea, interviul este însoțit de o cronică „altfel” a istoriei liceului, fiind prezentate detalii ale nenumăratelor presiuni pe care le-a suportat instituția și managerul ei pentru „a trece de partea Tiraspolului”.

În adevarul.md apar mai multe știri despre anunțul formațiunii PACE că liderul ei, Gheorghe Cavcaliuc, ar fi fost reținut pe un aeroport în Rusia. O informație se referă la comunicatul pe această temă al Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău, care susţine că motivul reţinerii liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, pe Aeroportul Şeremetyevo din oraşul Moscova, este cauzat de faptul că politicianul ar fi încălcat regulile de intrare în Federaţia Rusă, asta deşi reprezentanţii PACE susţin că Gheorghe Cavcaliuc avea şi dovada vaccinării, dar şi testul negativ la COVID-19. În cuvintele comunicatului MAE, “preliminar, se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse”. Totodată, o altă știre a publicației descrie versiunea lui Renato Usatîi asupra întâmplării: Cavcaliuc într-adevăr s-ar afla la Moscova, însă, şi-ar fi înscenat reţinerea, scopul fiind să camufleze întrevederile pe care le-ar avea pentru primirea de instrucţiuni în scopul unor provocări prin care să rupă din voturile partidelor proeuropene și să-l ajute în aşa fel pe Igor Dodon.

XS
SM
MD
LG