Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: Creșterea sprijinului pentru Partidul „Șor”, motiv de îngrijorare pentru actuala guvernare


Reprezentanți ai Partidului Șor în centrul Chișinăului, 9 mai, 2019
Reprezentanți ai Partidului Șor în centrul Chișinăului, 9 mai, 2019

Vasile Botnaru în dialog cu istoricul Gheorghe Cojocaru care comentează și analizează cele mai recente tendințe sociologice ce vizează Partidul „Șor”:

Gh. Cojocaru: Creșterea sprijinului pentru Partidul „Șor”, motiv de îngrijorare pentru actuala guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00

Gheorghe Cojocaru: „În caz de alegeri parlamentare anticipate, titra săptămâna trecută o agenție de sondaje, care tocmai făcuse publice rezultatele unui sondaj de opinie, Partidul „Șor” și-ar tripla numărul de mandate, de la 6 câte are în prezent la 19 locuri în parlament. Într-o eventuală coaliție cu Partidul Socialiștilor, creditat cu 16 la sută susținere sau cu 33 de mandate, cele două formațiuni ar putea forma o majoritate simplă și să constituie un viitor guvern. Partidul Acțiune și Solidaritate rămâne în vârful preferințelor electorale, cu 43 de mandate, de la 62 cât deține astăzi, însă, după cum menționează autorii sondajului, aria respondenților nu cuprinde cetățenii plecați în afară și nici zona de dincolo de Nistru.”

Europa Liberă: Deci, drob de sare și atunci când sondajele de opinie anunță așa ceva, sigur că multă lume îi foarte prudentă. Totuși, oricât de îndoielnice ar fi rezultatele sau prospecțiunile acestea, ar fi o întrebare firească la care vreau să răspundeți Dvs.: care este cauza acestei creșteri spectaculoase în sondaje a Partidului „Șor”?

Gheorghe Cojocaru: „Răspunsul nu este ușor de dat și poate nici ușor de digerat pentru rivalii politici ai unui partid, al cărui lider, deși certat cu legea, este o prezență constantă și extrem de vocală pe rețelele de socializare, reușind, practic, să dubleze scorul formațiunii la puțin peste jumătate de an de la alegerile parlamentare anticipate de anul trecut.

Ceea ce, place sau nu, este o performanță...

Ceea ce, place sau nu, este o performanță, mai ales în condițiile în care toți oponenții politici ai Partidului „Șor” sunt în scădere de popularitate. Cele 19 mandate, ce i-ar putea reveni în cazul unui nou scrutin anticipat, le-ar obține în urma unei redistribuiri a locurilor rămase libere între formațiunile cu șanse de accedere într-un viitor parlament. Ca formațiune de stânga, cu o vastă și permanentă activitate socială în teren, Partidul „Șor”, după cum se vede, absoarbe voturile unui Partid Democrat, dispărut din sondaje, rupe și din baza electorală a socialiștilor și comuniștilor, împreună cu care, strict statistic, totuși, nu trec deocamdată de 30 la sută.”

Europa Liberă: Și dacă Partidul „Șor”, așa cum afirmați Dvs., nu atentează la baza electorală a celor de pe dreapta, adică în special a Partidului Acțiune și Solidaritate, ce ar însemna aceasta, că partidele de dreapta pot să stea fără grijă?

Gheorghe Cojocaru: „Creșterea sprijinului pentru Partidul „Șor” și descreșterea atestată în sondaje a simpatiilor populare pentru formațiunile de dreapta nu pot fi decât motive de îngrijorare pentru actuala guvernare, chiar dacă aceleași date sociologice arată că Platforma Politică Demnitate și Adevăr începe să se apropie de pragul de calificare în parlament. În contextul nemulțumirilor generate de creșterea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și, iată, și la produsele de panificație, tendințele sociale care se conturează, în ciuda eforturilor actualei guvernări de a se implica și de a ține situația sub control, vor fi greu de stăpânit. În ipoteza că impactul pandemiei se va reduce pe parcursul acestui an, soluțiile la problemele care se aglomerează vor trebui identificate mai curând în sfera economică și socială.”

Europa Liberă: Înțeleg că noi nu ne apucăm să analizăm traiectoria acestei formațiuni, Dvs. ați luat drept intrare prin acest amănunt spre tabloul general al posibilei schimbări de peisaj politic și, dacă tot astfel ne uităm la acest partid, vreau să vă întreb: ce impact a avut eliminarea reprezentantei partidului din cursa pentru primăria de Bălți sau retragerea imunității parlamentare pentru Ilan Șor, plus refuzul autorităților de la Orhei de a închide școlile la cererea centrului?

Sub drapelul unei victime gonite pe nedrept din spațiul public...

Gheorghe Cojocaru: „Toate aceste fapte, începând cu scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru primăria orașului Bălți și încheind cu închiderea, deloc elegantă, a celebrului OrheiLand de către factorii de ordine sau cu reținerea unor membri marcanți ai partidului „Șor”, împing acest partid în prima linie a luptei cu actuala guvernare, sub drapelul unei victime gonite pe nedrept din spațiul public. Simpatiile populare sau, mai bine zis, o parte a acestora se îndreaptă adeseori către cei care se dau drept victime, de-adevăratelea sau nu, or partidului fostului primar de Orhei acest rol, se pare, i se potrivește ca mănușa pe mână, dacă ar fi să ne luăm după recentele sondaje de opinie.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG