Linkuri accesibilitate

Spațiile verzi și iluminatul public


Într-un parc din Chișinău
Într-un parc din Chișinău

Chişinăul este cel mai luminat oraș din Republica Moldova, chiar dacă departe de standardele pe care le au capitalele europene. Zonele centrale ale sectoarelor sunt ceva mai bine luminate, în timp ce periferiile și cele mai multe din curțile de bloc rămân în beznă.

Rețele de iluminat public au o lungime totală de 1900 de kilometri, dar în cea mai mare parte ele sunt moștenite încă din perioada sovietică și sunt depășite din punct de vedere tehnic. Doar câteva străzi recent renovate, precum și drumul către aeroport, au beneficiat de iluminare LED. Dar și în cazul acestora au fost suficiente semne de întrebare privind costul și calitatea instalațiilor. Becurile de pe strada Alecu Russo, de exemplu, au început să iasă din funcțiune la doar câteva zile după inaugurarea noului sistem de iluminare.

Campania electorală din acest an a fost benefică pentru câteva parcuri din Chişinău – au fost instalate felinare în parcul La Izvor, parcul Râșcani și se lucrează la iluminarea parcului Valea Trandafirilor și a încă două alei în parcul Valea Morilor.

Valea Morilor este de altfel un exemplu de succes și la capitolul amenajarea spațiilor verzi. Din păcate, este și printre puținele. În majoritatea parcurilor și spațiilor verzi din sectoarele capitalei e noroi, trotuarele sunt sparte, iar gunoiul și întunericul întregesc tabloul sinistru. Experții constată că Primăria Chişinău nu are nicio viziune strategică privind gestionarea spațiilor verzi din oraș, iar întreprinderea Spații Verzi este un anacronism ineficient.

XS
SM
MD
LG