Linkuri accesibilitate

Spațiul aerian al R. Moldova a fost închis din cauza unui aerostat care ar aparține Rusiei 


Spațiul aerian al R. Moldova a fost închis pe 14 februarie, din cauza unui aerostat, au declarat Europei Libere reprezentanții Ministerului Apărării. „Este un obiect fără propulsie, sub forma unui balon”, au precizat reprezentanții ministerului.  

Întrebat dacă s-a confirmat informația că o dronă rusească a determinat închiderea spațiului aerian, președintele parlamentului, Igor Grosu, a admis că obiectul zburător ar aparține Rusiei și a spus că acesta a ajuns în R. Moldova prin Ucraina.

,,Da, fie este o dronă, fie un dispozitiv care efectuează măsurători la o anumită înălțime. Aceasta este informația parvenită de la colegii ucraineni”, le-a spus Grosu jurnaliștilor, la un eveniment public.

Potrivit lui, dispozitivul a fost identificat de Armata Națională, care a transmis ulterior informația colegilor din România, deoarece obiectul zburător se deplasa în direcția sud-vest.

Marți, 14 februarie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat, făcând trimitere la Ministerul Apărării, că un obiect zburător a intrat în spațiul aerian al R. Moldova în regiunea orașului Soroca.

Pentru că obiectul și traiectoria sa de zbor nu puteau fi identificate din cauza condițiilor meteo, AAC a decis să închidă temporar spațiul aerian la ora 13:24, invocând motive de securitate.

La ora 14:46, spațiul aerian a fost redeschis, la propunerea Ministerului Apărării, după ce s-a constatat că nu există niciun pericol pentru siguranța cetățenilor.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG