Linkuri accesibilitate

Jocul cu focul al liderului pro-independență al Cataloniei


Guvernul de la Madrid mai acordă 48 de ore lui Carles Puigdemont pentru a retrage explicit Declarația de independență a provinciei catalane.

Catalonia nu și-a declarat independența, dar o va face totuși, dacă Madridul își continuă „represiunea", în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan Carles Puigdemont.

„Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, Parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei Declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie", i-a scris Puigdemont premierului Mariano Rajoy. Guvernul de la Madrid dăduse separatiștilor catalani un termen limită până joi la ora 10:00 dimineața să retragă Declarația de independență, care nu este oricum în vigoare.

În urma unui referendum neconstituțional, pe 1 octombrie Parlamentul catalan s-a reunit pe 10 octombrie, când premierul Puigdemont a citit o Declarație de independență pe care a suspendat-o imediat, pentru a permite negocieri cu Madridul. Guvernul central a respins însă discuțiile în aceste condiții, cerând mai întâi retragerea explicită a Declarației de independență.

Joi, guvernulo Rajoy a reacționat la scrisoarea liderului separatist cu un nou ultimatum: a avertizat că va declanșa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei.

Într-un comunicat de presă se precizează că guvernul de la Madrid „se va reuni sâmbătă într-o ședință extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetățenilor din Catalonia, și reinstalarea ordinii constituționale" în această regiune.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG