Linkuri accesibilitate

Specialitățile pedagogice, prioritare la admiterea în universități în 2024


Absolvenții de liceu depun dosarele de admitere la Universitatea de Stat din Moldova, iulie 2023.
Absolvenții de liceu depun dosarele de admitere la Universitatea de Stat din Moldova, iulie 2023.

Un sfert din cele circa 8.700 de locuri în universități finanțate de la bugetul de stat în anul de studii 2024-2025 vor fi la științele educației. În acest fel, autoritățile speră să acopere cele peste 2.000 de posturi vacante de profesori și educatori din școlile și grădinițele din Moldova.

Planul de admitere pentru învățământul superior cu finanțare de la buget, care urmează să fie aprobat de Guvern, prevede înmatricularea a peste 2.100 de studenți la specialitățile pedagogice, care anul trecut au fost la coada preferințelor tinerilor.

De asemenea, din acest an, la pedagogie urmează să fie admiși candidații cu medii nu mai mici de 7, pentru a asigura un nivel de educație mai înalt pentru viitoarele generații.

Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, consideră că nota de admitere la specialitățile pedagogice ar trebui schimbată treptat și că prestigiul profesiei de profesor va crește în ani.

„Media unui student poate să crească și în timpul studiilor. Există și dreptul la educație. Dacă o să vină cineva cu media 6,90, o să-i interzicem să învețe? Fiecare poate să-și găsească nișa. Nu e neapărat să devină profesor de matematică sau de fizică. Poate avea o medie mai mică la admitere, dar ulterior să se dezvolte și să fie un educator bun”, a spus Europei Libere rectora.

Pe de altă parte, autoritățile din educație susțin că, în ultimul an, au oferit mai multe facilități pentru viitorii profesori și sunt în măsură să ceară mai mult de la candidați.

„S-au dublat bursele la pedagogie și, în funcție de categoria de bursă, ajung până la 3.280 de lei. Sunt cele mai mari din sistemul educațional și cred că avem dreptul să cerem mai mult”, a spus Europei Libere consultanta direcției politici în domeniul învățământului superior, Tatiana Pașa.

O altă noutate este și majorarea locurilor finanțate de la buget pentru studiile cu frecvență redusă la științele educației. De asemenea, autoritățile speră să atragă în universități absolvenții colegiilor pedagogice, care vor putea să învețe și să lucreze în paralel. Din acest an, absolvenții facultăților pedagogice vor primi, în decurs de 5 ani, o indemnizație de 200.000 de lei și scutire la achitarea serviciilor comunale. În trecut, ei primeau 120.000 de lei timp de 3 ani.

Medicina, ingineria și tehnologiile, în top

Potrivit planului de admitere, 11% din locurile la buget sunt pentru Universitatea de Medicină (935 de locuri), 10% – la specialitățile inginerești, tehnologii informaționale și comunicații (905). Urmează științele agricole, silvicultura, medicina veterinară și științele mediului.

În acest an, vor fi oferite mai multe locuri cu finanțare de la stat pentru „profesiile viitorului”: game design, animație și producție multimedia. „Acest lucru s-a făcut din contul ingineriei, pentru că anul trecut au rămas locuri neacoperite”, a precizat Tatiana Pașa.

Reportaj din iulie 2023 despre sesiunea de admitere în universități pentru anii de studii 2023-2024 când s-a venit vine cu trei specializări noi: Știința datelor, Tehnologii digitale, Agrobusiness și dezvoltare rurală.
A început admiterea în universități. „Profesiile Viitorului” devin profesiile prezentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

106 locuri bugetare vor fi oferite pentru studenți din alte țări, cu care Moldova are acorduri de colaborare.

„O prioritate se va acorda și tinerilor de diferite etnii și celor cu dizabilități. Ei vor trece un concurs suplimentar, pe lângă cel general, și vor avea mai multe facilități”, a spus funcționara de la Ministerul Educației.

La admiterea de anul trecut, specialitățile cu profil pedagogic au fost cele mai neatractive, sute de locuri au rămas neacoperite. Cele mai solicitate au fost IT-ul, Dreptul și Economia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG