Linkuri accesibilitate

Stînga, Dreapta şi cetăţeanul debusolat


Partidele moldoveneşti vor de fapt să reducă totul la geopolitică, să se erijeze în mari luptători cu duşmani geopolitici, într-o competiţie între sperietori.

Colegii mei au făcut recent un Vox Populi pe străzile Chişinăului. O întrebare aparent simplă – Care-i diferenţa dintre partidele de Dreapta şi acelea de Stînga? – le-a provocat cetăţenilor moldoveni mari dureri de cap. Mai toţi au opinat că Stînga vrea să fie cu Rusia, pe cînd Dreapta – cu Europa. Cam atît. Alte opinii, mai nuanţate, nu s-au auzit.

Stînga, Dreapta şi cetăţeanul debusolat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Cetăţeanii nu prea ştiau care sunt deosebirile din punct de vedere economic şi social. Nimeni nu a presupus, bunăoară, că cei de stînga vor o protecţie socială mai accentuată sau că cei de dreapta au o predilecţie mai vizibilă pentru proprietatea privată şi valorile liberale. Oamenii nu au zis nimic despre programele social-economice ale Dreptei şi Stîngii. Deosebirea găsită de ei se limita la geopolitică. Unii vor cu ruşii, iar alţii vor cu Europa. Basta!

Acest dezinteres pentru detalii sau această ignoranţă nu e doar vina cetăţenilor. Mi se pare că ăsta e rodul dizgraţios al activităţii partidelor autohtone. Partidele moldoveneşti asta vor de fapt: să reducă totul la geopolitică, să se erijeze în mari luptători cu duşmani geopolitici şi astfel să-şi camufleze defectele din programele social-economice. Cetăţeanul e invitat să vină pe baricadele geopolitice, să lase baltă economia deoarece nimic nu mai are sens dacă duşmanii ideologici-geopolitici vor învinge. Cetăţeanul moldovean e mereu speriat: Atenţie! Ăştia vor să fie cu Rusia! Atenţie! Ăştia se gudură pe lîngă Europa!

Lupta dintre partide nu mai e o luptă între programe economice, pe astea nimeni nu le mai citeşte, ci o competiţie între sperietori. Cei mai mare profit din reducerea luptei politice la geopolitică îl au, fireşte, partidele. E mai simplu să-l sperii pe cetăţean că va fi dus în Rusia sau Europa decît să-i îmbunătăţeşti nivelul de viaţă. Frica de vectorul geopolitic incorect este motivul principal pentru care moldovenii mai votează.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG