Guvernul federal german a decis, săptămâna trecută, să livreze Ucrainei tancuri de luptă Leopard-2. La începutul anului, alegătorii germani s-au pronunţat într-o proporţie de 46 la sută pentru livrări, 43 la sută erau împotriva.
Tabloul stării de spirit s-a modificat după ce executivul, condus de social-democratul Olaf Scholz, s-a hotărât să trimită Kievului 14 tancuri Leopard 2.
Dintr-un sondaj reprezentativ, realizat de Forschungsgruppe Wahlen din Mannheim, dat publicităţii de canalul 2 al televiziunii publice germane, ZDF, rezultă că 54 la sută dintre cei chestionaţi susţin decizia guvernului. 38 la sută nu sunt de acord cu furnizarea de tancuri. Aceste date reflectă opiniile la nivel naţional, incluzând atât pe vest-, cât şi pe est-germani.
Estul Germaniei respinge furnizarea de tancuri
Există însă diferenţe semnificative între partea occidentală şi partea răsăriteană a Germaniei. Estul Germaniei respinge livrarea tancurilor într-o proporţie de 57 la sută. Numai 35 de procente dintre răsăriteni s-au pronunţat în favoarea livrărilor.
Acest decalaj est-vest a fost confirmat şi de un sondaj nereprezentativ, efectuat de postul regional de radioteleviziune, MDR, la care au participat 28.198 de persoane. Ele domicilează în trei land-uri federale estice, în Turingia, Saxonia Anhaltină şi Mecklenburg Pomerania Inferioară. (Nu au luat parte nici locuitorii din landul Brandenburg şi nici cei din Berlin, unde astăzi „coexistă” partea vestică cu cea estică şi unde deosebirile le pot constata doar cei care au domiciliat aici înaintea căderii zidului, în 1989).
Din sondajul MDR rezultă că 74 la sută dintre cei care şi-au exprimat părerea cred că furnizarea de tancuri este o greşeală; 24 la sută consideră că guvernul a luat o decizie bună.
Radioteleviziunea MDR a cules şi numeroase comentarii ale participanţilor pentru a cunoaşte motivele care-i determină să fie contra furnizării de tancuri. Mulţi dintre ei cred că livrările vor prelungi războiul. Alţii spun că tancurile furnizate vor transforma Germania într-o ţară care participă direct la război. (O expertiză a Comisiei ştiinţifice a Parlamentului Federal contrazice această opinie, destul de răspândită, bazându-se pe prevederile dreptului internaţional.) Din alte comentarii postate de MDR pe internet se desprinde că o bună parte dintre cei care au răspuns la chestionar cred că o încetare a războiului poate avea loc doar în urma unor negocieri.
85 la sută dintre cei care s-au exprimat în favoarea livrărilor sunt de părere că Germania trebuie să sprijine Ucraina. Ei mai cred că decizia furnizării a întârziat prea mult.