Linkuri accesibilitate

Statele Unite, în competiție cu China pentru sufletul și piețele continentului african


Joe Biden vrea să redimensioneze politicile economice americane față de Africa
Joe Biden vrea să redimensioneze politicile economice americane față de Africa

Președintele Biden găzduiește la Washington, 49 de lideri ai unor țări africane, în cadrul Summitului Statele Unite – Africa.

Premiza politică este că, ani de zile, țări africane au beneficiat de uriașe investiții în infrastructură și facilități comerciale din partea Chinei, în timp ce politica americană pe continent a fost mult mai puțin ambițioasă, unii caracterizând-o drept inexistentă.

Statele Unite, în competiție cu China pentru sufletul și piețele continentului african
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Provocarea pentru Biden este să-și convingă interlocutorii că America se reangajează diplomatic, dar și economic și că va aloca resurse care să poată concura cu cele ale Chinei. Mulți dintre liderii prezenți sunt sceptici pentru că, în ciuda promisiunilor făcute la summitul similar din 2014 de către Barack Obama, ajutorul pentru Africa a fost redus și la fel s-a întâmplat și cu fondurile destinate combaterii maladiei SIDA pe continent.

Între timp, China a devenit principalul partener comercial al Africii Sub-sahariene, a construit șosele și porturi și a mărit ajutorul pentru Africa. Miniștrii succesivi de externe din China au făcut prima lor vizită oficială în Africa. În plus, ceea ce convine multor regimuri din regiune, Chinei nu îi pasă de situația politică și legată de drepturilor omului sau democrație, în țările în care investește.

Fostul ambasador american în Etiopia, David Shinn a spus că „Africa s-a aflat pe locul cel mai de jos între prioritățile politicii externe americane și asta e valabil și pentru administrația Biden”, adăugând că Statele Unite cer țărilor pe care le ajută să facă reforme democratice, să asigure domnia legii și apărarea drepturilor omului, în timp ce China este dispusă să trateze și negocieze cu orice guvern, care se află la putere.

Africa este importantă pentru America ca piață și sursă de materii prime, inclusiv cobalt și litiu, esențial pentru construcția de vehicule electrice. Washingtonul consideră Africa și o prioritate de securitate națională pentru că acolo sunt active grupări teroriste islamice, inclusiv Boko Haram în Vestul Africii și Al-Shabaab în Cornul Africii. Înainte de summit, Biden și-a anunțat sprijinul pentru ca Organizația Unității Africane să primească un loc permanent în Grupul celor 20 de țări cu nivele avansate de dezvoltare.

Administrația susține că acest gest demonstrează recunoașterea faptului că este nevoie ca mai multe voci africane să se facă auzite pe arena internațională. În această recunoaștere joacă un rol și faptul că atunci cînd Statele Unite încearcă să contracareze influența crescândă a Chinei la Națiunile Unite, blocul de vot african este substanțial.

XS
SM
MD
LG