Linkuri accesibilitate

Statele Unite și alegerile generale din Israel


La Beersheva înaintea alegerilor israeliene
La Beersheva înaintea alegerilor israeliene

În timp ce electoratul israelian inclină către dreapta, evrei americani sînt in poporție de 75% de stinga, votînd, de obicei, cu democratii.

În Israel au loc alegeri generale, în care premierul conservator Benjamin Netanyahu încearcă să obțină al cincelea mandat. Principalul contracandidat este generalul în rezervă Benny Gantz, care promite mai multă securiate, domeniul de predilecție al premierului, dar și o guvernare mai curată. În acest moment, Netanyahu este sub o serie acuzații de corupție. Pentru a apela nu numai la electoratul său tradițional, dar și la extrema naționalistă, Netanyahu a lăsat de înțeles în ultimele zile ale campaniei că ar putea chiar decide anexarea coloniilor evreiești din Cisiordania. Așezările în sine sunt considerate ilegale pe scena internațională.

Care este ecoul acestor alegeri în Statele Unite, unde este eivdentă simpatia președintelui Donald Trump pentru premierul Bejamin Netanyahu?

Retorica presedintelui Trump isi doreste sa indice impartialitate, dar cele intreprinse de seful executivului american sint menite sa-l sprijine pe actualul premier Benjamin Netanyahu.

Acesta se afla intr-o situatie mai dificila decit in ciclurile anterioare electorale din cauza acuzatiilor de coruptie si abuz de putere care s-au acumulat. Trump a mutat ambasada americana la Ierusalim si recent a recunoscut suveranitatea israeliana asupra Podisului Golan. Netanyahu a spus intr-un interviu publicat simbata ca el a fost factorul determinant pentru aceste optiuni ale Washingtonului, daca mai era nevoie sa o afirme. El a plusat chiar, in acelasi context, aratind ca daca va fi reales, Israelul va anexa teritorii ocupate din Cisiordania, punind astfel capat – cel putin declartiv - unei optiuni cu care cochetase, cea a doua state separate: Israel si Palestina.

Evreii americani nu sint nici ei – cum este si cazul populatiei Israelului – o masa omogena politic. Dar in timp ce electoratul israelian inclină către dreapta, evrei americani sînt in poportie de 75% de stinga, votînd de obicei cu democratii. In America traiesc 5,5-6 milioane de evrei. Cei mai in virsta continua sa se identifice cu politicile generale ale Israelului in Orientul Mijlociu.

In rindurile celor tineri insa, opiniiile sint impartite, nu doar din ratiuni umanitare, dar si pentru ca, in opinia multora, actualele raporturi intre evrei si arabi, in regiune au potential exploziv, in timp.

Republicanii incearca sa profite de situatie si sa atraga spijinul comunitatii evreiesti, mai ales dupa ce democrati au ezitat sa condamne explicit pozitii caracterizate drept antisemite, exprimate de doua deputate democrate, ambele musulmane.

Pe de alta parte, masura in care Netanyahu se aliaza politic cu Donald Trump deranjeaza pe multi evrei americani, care sint in dezacord cu presedintele american in chestiuni interne si nu agreaza personalitatea sa conflictuala. Dar motivul pentru care republicanii sint atit de aliniati cu politica lui Netanyahu nu vizeaza in principal sprijinul evreilor, ci al crestinilor evanghelici, blocul electoral cel mai numeros care sprijinia acum neconditionat Israelul. Realegerea lui Netanyahu, care este considerată probabilă, dar nu sigura, ar fi o veste buna si pentru ginerele lui Trump, Jared Kushner, al carui preconizat plan de pace este coordonat cu actualul premier.

XS
SM
MD
LG