Linkuri accesibilitate

Statele Unite și geopolitica vaccinului


Secretarul de stat american, Antony Blinken a spus că în curând Statele Unite vor distribui milioane de doze de vaccin anti-COVID în întreaga lume, inclusiv în țări din America Latină, o regiune învecinată care are mari dificultăți în încercarea de a stăvili pandemia.

Statele Unite și geopolitica vaccinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Șeful diplomației americane nu a precizat însă care sunt țările care vor beneficia de vaccinurile respective, spunând doar că în următoarele câteva săptămâni va fi anunțat sistemul de distribuire și orizontul de timp. Președintele Biden s-a angajat să ofere altor țări 80 de milioane de doze de vaccin, până la sfârșitul lunii iunie.

Dar până acum nu au fost făcute publice detalii, în condițiile în care pe fondul competiției internaționale pentru vaccinuri, țări în curs de dezvoltare au rămas în urma celor dezvoltate, în campaniile de vaccinare. Blinken, care se află în Costa Rica, a luat act de dificultățile cu care se confruntă acea țară.

La Washington livrările de vaccinuri de către Rusia și China sunt privite ca parte a competiției geo-strategice. Beijinul a livrat peste 165 de milioane de doze de vaccin în America Latină si zona Marii Caraibelor. Anumite țări se bazează în mare măsură pe vaccinuri chinezești, între acestea El Salvador, Brazilia, Chile și Uruguay. Statele Unite s-au concentrat pînă acum pe plan intern, distribuind 4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca – care nu este aprobat în America – Canadei și Mexicului și angajîndu-se cu 4 miliarde de dolari pentru finanțarea platformei internaționale Covax.

Inițial coronavirus a înrăutățit imaginea internațională a Chinei, tara de unde pandemia a pornit, dar diplomația vaccinurilor s-a dovedit eficace, chiar dacă performanțele vaccinului în sine sânt discutabile. China neagă că ar livra vaccinuri în schimbul unor favoruri politice. Blinken a spus că ajutorul American nu va fi condiționat în nici un fel, ci va fi echitabil, în coordonare cu platforma COVAX.

XS
SM
MD
LG