Linkuri accesibilitate

Statele Unite și acuzațiile împotriva lui Julian Assange


Julian Assange după arestarea de către poliția britanică, 11 aprilie 2019.
Julian Assange după arestarea de către poliția britanică, 11 aprilie 2019.

În 2017, un tribunal federal l-a acuzat pe Asange că a conspirat să o ajute pe ofițerul de informații din armată, Chelsea Manning, într-un act de piraterie cibernetică.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange a fost arestat la Londra in virtutea unui ordin de extradare din Statele Unite. De ce este acuzat Asange in America? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Oficialitati americane au dezbatut daca sa-l puna sub acuzare pe Julian Asange inca din 2010, cind Wikileaks a pus pe Internet documente secrete, intre care comunicatii de la Departamentul de Stat si analize legate de persoane suspectate de terorism de la baza Guantanamo. Dar interesul pentru inculpare s-a diminuat pentru ca ceea ce Asange facea putea intra sub incidenta dreptului la libera exprimare, cu scopuri jurnalistice.

Pentru ca s-ar fi creat un precedent periculos, administratia Obama a ezitat sa actioneze. Dar in 2017, cind Wikileaks a dat la iveala metode folosite de CIA si dupa ce a intervenit in campania americana, Ministerul de Justitie a devenit mai agresiv, discutind cum il poate inculpa pe Asange fara sa pericliteze drepturile ziaristilor. Si pentru ca faptele incriminate erau pe cale sa se prescrie, un tribunal federal din Alexandria l-a acuzat pe Julian Asange ca a conspirat sa o ajute pe ofiterul de informatii din armata, Chelsea Manning intr-un act de piraterie cibernetica, sa gaseasca o parola ale unor sisteme de computere militare.

Actul de acuzare nu precizeaza daca cei doi au obtinut parola respectiva. In felul acesta, concentrindu-se asupra pirateriei cibernetice si nu sustragerii de informatii, procurorii evita sa atace tema libertatii de exprimare. Astfel formulata alegatia poate face mai usoara extradarea lui Asange pentru ca autoritatile britanice ar fi fost ezitante sa il extradeze, daca alegatiile ar fi avut conotatii politice.

Avocatii lui Asange continua sa analizeze alegatiile in cadru journalistic, considerind-o pe Manning o sursa. Se stie ca investigatia lui Robert Mueller, cu privire la amestecul Rusiei in alegeri a pus sub acuzare ofiteri de informatii rusi care au colaborat cu Wikileaks. Dar deocamdata alegatiile impotriva lui Asange nu vizeaza acel dosar.

Intrebat despre arestarea acestuia presedintele Trump a spus ca nu are nimic de-a face cu Wikipeaks, o organizatie pe care in campanie a elogiat-o repetat pentru a fi dat la iveala documente sustrase de la Comitetul National Democrat si emailuri apartinind lui Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG