Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Rusia la un pas de noul Tratat START


Demonstrație la Berlin, în vara acestui an, pentru un noua acord SART, Germania, 30 iunie 2020.
Demonstrație la Berlin, în vara acestui an, pentru un noua acord SART, Germania, 30 iunie 2020.

Statele Unite și Rusia sunt în pragul unui acord nuclear, după ce Moscova a acceptat înghețarea numărului de focoase nucleare și extinderea pentru încă un an a Tratatului START.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Această posibilitate survine dupa ce acum câteva zile părțile erau pe cale să întrerupă negocierile.

Președintele Trump dorește însă să aibă victorii de politică externă în pragul alegerilor și asta ar putea oferi deschiderea de care era nevoie pentru un acord. Ministerul rus de Externe a formulat propunerea ieri și într-un interval de doar câteva ore, Departamentul de Stat a exprimat gratitudine și a solicitat o întâlnire grabnică a negociatorilor. „Apreciem disponibilitatea Federației Ruse de a face progrese în chestiunea controlului înarmărilor nucleare” - a spus purtatoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, continuând: „Statele Unite sunt pregătite să ne întâlnim imediat pentru a finaliza un acord verificabil. Ne așteptăm ca Rusia să-și împuternicească negociatorii să procedeze la fel”.

Negociatorii trebuie să cadă de acord însă cu privire la sistemul de verificare și la definiția focoasei nucleare, ambele chestiuni fiind relativ complicate. Înghețarea numărului de focoase nucleare fusese o condiție a administrației Trump care vineri a respins propunerea lui Vladimir Putin vizând extinderea pe un an a acordului START, care limitează numarul de focoase nucleare ale celor două țări.

Propunerea lui Putin nu făcea referire la înghețarea reciprocă a stocurilor de arme nucleare, sugerând doar extinderea Tratatului pentru inca un an, urmând negocieri între cele două părți. Partea rusă pare să fi acceptat ceea ce Statele Unite solicitaseră. In declarația Kremlin-ului se arată că perioada de extinderea a Tratatului START poate fi utilizată pentru negocieri bilaterale cuprinzătoare cu privire la controlul înarmărilor nucleare. Tratatul START, care expiră în februarie, datează de zece ani și dacă nu ar fi prelungit ar însemna că cele două mari puteri revin la o perioadă fără îngrșdiri în privința arsenalelor lor nucleare. Tratatul are o clauză care permite țărilor respective să-l prelungească cu până la cinci ani fără să fie nevoie de ratificare. Atât Vladimir Putin cât și candidatul democrat la președinție în America, Joe Biden au spus că sunt de acord cu prelungirea pentru încă cinci ani.

Inițial administrația Trump a insistat ca și China să participe la negocieri, dorind un acord trilateral care să includă nu doar armamentul strategic rusesc dar și alte arsenale tactice, mai mici. La vremea respectiva Rusia a respins insă ideea, iar China a refuzat să participe.

XS
SM
MD
LG