Linkuri accesibilitate

Lupte intense în Donețk | Statele Unite pregătesc un nou ajutor militar pentru Kiev


O femeie lângă ce a mai rămas din casa ei, după bombardamentele rusești de miercuri, Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 dec. 2022
O femeie lângă ce a mai rămas din casa ei, după bombardamentele rusești de miercuri, Kurahove, regiunea Donețk, Ucraina, joi, 8 dec. 2022

Forțele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești în zona Bilohorivka din Luhansk, precum și în Klișcivka și Mariinka din regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General în briefingul său cotidian.

„În cursul zilei trecute, inamicul a lansat cinci atacuri cu rachete și trei atacuri aeriene, precum și 54 de salve de la mai multe sisteme de rachete”, a precizat acesta, adăugând că rușii au continuat să amenințe infrastructura energetică a Ucrainei, deja grav afectată chiar înainte de începutul iernii.

Cele mai aprige lupte au continuat în apropiere de orașele Bahmut și Avdiivka din Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un interviu televizat. Artileria a lovit orașul Torețk, la sud-vest de Bahmut, ucigând un civil și distrugând 12 clădiri, a spus Kirilenko, care a adăugat că întreaga linie de front este bombardată. El a mai afirmat că rușii încearcă, de asemenea, să avanseze în apropiere de Liman, recucerit de forțele ucrainene luna trecută, într-unul dintre numeroasele eșecuri suferite de Moscova de la invadarea vecinului său în februarie.

În Bahmut și în alte părți ale regiunii Donețk, forțele ucrainene au ripostat cu baraje de lansatoare de rachete, au declarat martorii.

Orașul Herson, recent eliberat, a suferit un nou val de bombardamente rusești care au vizat infrastructura energetică și civilă, potrivit lui Iuri Sobolevski, șeful adjunct al consiliului regional Herson .

„Noaptea a fost agitată în Herson, cu bubuitul bombelor lansate de avioanele inamice. Orcii (așa sunt numiți, în derâdere, soldații ruși, n.n.) au lovit din nou infrastructura civilă", scria Sobolevski pe Telegram, pe 9 decembrie.

Cum au luptat partizanii din Herson împotriva ocupanților ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:55 0:00

Pregătiri pentru războiul de iarnă

La Washington, s-a anunțat oficial că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari, inclusiv cantități mari de muniție și sisteme de înaltă tehnologie care pot fi folosite pentru a detecta și contracara dronele.

Numeroasele valuri de atacuri cu drone și rachete rusești asupra infrastructurii Ucrainei din ultimele luni au provocat pagube uriașe și au lăsat milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă, în timp ce iarna se face tot mai simțită.

Se așteaptă ca noul pachet american, care ar putea fi anunțat pe 9 decembrie, să includă, de asemenea, rachete pentru lansatoarele High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) fabricate de Lockheed Martin Corp, muniție de 155 mm, vehicule militare Humvee și generatoare, după cum spun oficiali care au atribuții în acest domeniu.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze pachetul de ajutor, care este mai mic decât majoritatea celor livrate recent de Statele Unite și vine în contextul în care unii oficiali militari și experți prevăd o reducere a ostilităților militare în timpul iernii.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia pare să își încetinească activitățile militare pentru a se regrupa și a lansa o nouă ofensivă atunci când vremea se va încălzi.

Însă președintele rus Vladimir Putin a promis, la 8 decembrie, că va continua atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. „Se face mult zgomot în legătură cu loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei țări vecine", a declarat Putin la o ceremonie militară de decernare a premiilor de la Kremlin. „Acest lucru nu va interfera cu misiunile noastre de luptă”, a adăugat Putin.

Într-un alt semn că Moscova este hotărâtă să mențină presiunea militară în timpul lunilor reci, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 8 decembrie că soldații săi se pregătesc pentru lupte în condiții de iarnă, participând la exerciții de antrenament tactic în Belarus.

Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar din Belarus care s-a bazat pe trupele rusești pentru a reprima o revoltă populară în urmă cu doi ani, a permis ca țara sa să servească drept rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

XS
SM
MD
LG