Linkuri accesibilitate

Alegerile la mijlocul mandatului. De ce sunt importante?


Alegători în statul Georgia, unde ar putea fi ales pentru prima dată un guvernator afro-american, 6 noiembrie 2018

Votul de marți, 6 noiembrie, va decide cursul ultimilor doi ani din mandatul președintelui republican Donald Trump.

Sunt aleși toți membri Camerei Reprezentanților (435), o treime din senatori și guvernatorii în 36 de state din totalul de 50.

De ce este important procentul celor mulțumiți cu primii doi ani ai președinției Trump?

Preșdintele Donald Trump în cursul campaniei electorale
Preșdintele Donald Trump în cursul campaniei electorale

Președintele Donald Trump nu candidează dar alegerile din 6 noiembrie sunt privite de toată lumea, începând cu Donald Trump, drept un referendum asupra primilor doi ani ai mandatului.

Rezultatul va influența cursul partidului republican, așa că sunt importante rezultatele candidaților care s-au identificat total cu retorica și politica președintelui. În trecut, partidele al căror președinte avea un procent scăzut de oameni mulțumiți cu rezultatele sale, au pierdut alegerile de la mijlocul mandatului. Dar în cazul lui Donald Trump, au arătat și alegerile prezidențiale din 2016, aceste reguli s-ar putea să nu mai fie valabile.

De ce cred democrații că au o șansă bună în alegerile din 6 noiembrie?

Fostul președinte democrat Barack Obama, în timpul campaniei electorale
Fostul președinte democrat Barack Obama, în timpul campaniei electorale

Sondajele de opinie (atât cât mai pot fi luate în considerare) arată că democrații ar putea câștiga majoritatea în Camera reprezentanților.

De ce se vorbește de „valul” de la mijlocul mandatului?

Deseori, partidul care are Casa Albă suferă pierderi serioase în alegerile de la mijlocul mandatului prezidențial. Dacă pierde mai mult de 20 de mandate, în Camera reprezentanților și Senat, se vorbește despre un „val electoral”. Se poate spune că partidul respectiv a fost „luat de val”. Sau „lovit de val”.

Acest fenomen a avut loc până acum de opt ori în ultimii 70 de ani, ultima dată în 2010, în cursul primului mandat al democratului Barack Obama.

XS
SM
MD
LG