Linkuri accesibilitate

Statele Unite avertizează: Putin ar putea folosi arma chimică în Ucraina. În ce condiții?


Aministrația Biden crede că, dacă va continua să piardă teren în război, Putin ar putea recurge la arme chimice în Ucraina, înainte de a lua în considerare opțiunea nucleară.

Aceste temeri exprimate public sunt menite să-i mobilizeze pe aliați, dar și să asigure investiții în fabricarea de sisteme de detecție, în cazul în care rușii apelează la arme chimice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Surse din administrație susțin că discuții în legătură cu această eventualitate au fost purtate de oficialități americane, inclusiv de la Pentagon. Statele Unite nu dispun de informații din care să rezulte că un astfel de atac ar fi iminent. Numeroase oficialități de la Pentagon cred, pe de altă parte, că în timpul iernii, luptele ar putea slăbi în intensitate, și că ambele părți nu vor câștiga mult teren. Dar, dacă rușii vor continua să piardă sau dacă armata lor se prăbușește, Moscova ar putea recurge la soluții extreme, între care arme chimice – inclusiv cele folosite pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și a altor oponenți ai regimului Putin.

Se crede că, dacă un atac cu arme chimice va avea loc, vor fi folosite substanțe greu de detectat și de atribuit Rusiei. Unele pot fi introduse în muniție pentru a afecta un număr mai mare de oameni. Statele Unite dețin informații că Rusia investește în întărirea capacității militare chimice. Senatori au fost informați toamna aceasta cu privire la arsenalul rus de arme chimice și amenințările la adresa Ucrainei. Dar temerile exprimate recent au la bază ideea că Rusia ar putea recurge la armament neconvențional, dacă simte că pierde războiul.

Această supoziție a făcut ca administrația Biden să crească capabilitățile de detecție. Pentagonul a trimis echipe în țări est-europene pentru a informa în legătură cu procese și proceduri, în cazul unui atac chimic sau unuia biologic. Statele Unite au oferit Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și nucleare, în cadrul programului de ajutor de miliarde de dolari. Rusia a fost învinuită pentru folosirea de arme chimice în Siria, unde ajută regimul de la Damasc.

XS
SM
MD
LG