Linkuri accesibilitate

Statele Unite: cine are dreptul să redeschidă economia, președintele sau guvernatorii


Gropile comune, temporare, pentru cei decedați de Covid-19, New York, 9 aprilie 2020.
Gropile comune, temporare, pentru cei decedați de Covid-19, New York, 9 aprilie 2020.

Președintele Trump dorește să repornească economia americană curând. Se pune acum problema dacă are autoritatea să o facă.

Într-un mesaj pe Tweeter și apoi la conferința de presă de la Casa Albă, președintele Trump a spus că el și nu guvernatorii statelor, are dreptul să decidă repornirea economiei americane, paralizată acum de coronavirus.

Afirmație care contrazice atât declarații anterioare ale unor membrii ai administrației cât și pozițiile conservatorilor din partidul Republican, care militează pentru limitarea rolului guvernului federal. Și crează condiții pentru o dispută între președinte, care dorește redeschiderea economiei și unii guvernatori care cred că repornirea se poate produce doar atunci când experții în medicină consideră adecvat, ceea ce nu e cazul în multe locuri.

Președintele Trump spune că în condițiile date, autoritatea sa este „absolută”. El adaugă însă că, în ciuda acestei autorități, preferă să coopereze cu guvernatorii și să se consulte și cu alte persoane, urmând ca o decizie să fie luată curând.

Experți în drept constituțional spun că guvernul federal nu are dreptul să impună, la nivel national, nici măsuri pentru încetinirea răspândirii pandemiei, nici măsuri gândite să redeschisă treptat economia. În opinia lor, Trup face aceste declarații la conferințele de presă zilnice numai pentru ai influența pe guvernatori.

Consilieri ai lui Trump au spus în repetate rânduri că instrucțiunile elaborate de Casa Albă au fost menite să pună presiune asupra guvernatorilor, dar că în ultimă instanță statele stabilesc regulile de urmat pe teritoriul respectiv.

John Malcolm, expert în drept constituțional la Fundația conservatoare Heritage a spus și el că ceea ce Trump spune are doar rol orientativ. Întrebat la conferință de presă cum îi va forța pe guvernatori să redeschidă economiile, Trump a spus : „când cineva este președintele Statelor Unite, autoritatea este absoluta”. Nu este însă clar ce autoritate invocă Trump, pentru că amendamentul zece la Constituția americană precizează că statele au drept să reglementeze comportamentul cetățenilor, în timpul unei crize de sănătate publică.

Între timp guvernatori din șase state din nord-vest și trei din vest au lansat separat inițiative vizând stabilirea momentul în care economiile vor fi redeschise. Lideri din Maryland, Virginia și capitala Washington au declarat că ei vor fi cei care hotărăsc când vor fi ridicare restricțiile în vigoare. Tom Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spune că trei condiții ar trebui îndeplinite pentru redeschidere: testarea generalizată pentru a se știi cine e bolnav; cei infectați trebuie izolați; toți cei care intră în contact cu cei infectați trebuie depistați și izolați pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

XS
SM
MD
LG