Linkuri accesibilitate

Statele Unite le amintesc ruşilor cum au învins Germania nazistă: cu ajutorul Americii (Iulian Chifu/adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Andrei Vlăsceanu face pe blogurile Adevărul o trecere în revistă a evenimentelor care au condus la răcirea relațiilor dintre România și Republica Moldova din februarie 2019 până azi. Un punct de inflexiune a fost direcția pe care a luat-o politica de la Chișinău după ce guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, un guvern incomod, format aproape la presiunea statelor europene. Odată cu guvernul Ion Chicu, inclusiv Germania a înțeles că lucrurile nu merg bine. România a luat și ea act, condiționând ferm sprijinul acordat țării din stânga Prutului, exact așa cum a făcut și Uniunea Europeană. Acum, pe Prut s-a instalat, spune Andrei Vlăsceanu, o „cortină gri” și imediat Chișinăul a început să primească sprijinul Ungariei, „«calul troian» rusesc din UE şi NATO”. Cel mai recent episod, cel al convoiului cu ajutoare trimis în republica Moldova de guvernul de la București, „a vrut să sublinieze legătura puternică dintre cele două state româneşti, iar convoiul militar a fost un «spectacol de forţă», cu nuanţe de softpower prin caracterul de ajutor medical esenţial; în acest sens, mesajul şi ajutorul României vine la 30 ani de la «Podul de Flori», din 6 Mai 1990, şi înainte de Ziua Victoriei, sărbătorită în stil sovietic de către Dodon”.

Iulian Chifu prezintă tot în secțiunea de opinii a ziarului Adevărul Declaraţia comună semnată de miniştrii afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Statele Unite ale Americii, la 75 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv de Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste, adică pe 8 mai. Chifu arată că documentul reprezintă o aliniere la istoria reală, deformată în narativele suținute de Moscova. Declaraţia respinge un fals, cel al „eliberării“ de către Uniunea Sovietică a statelor care au intrat, de fapt, sub ocupaţia Armatei Roşii, unele până după Căderea Zidului Berlinului, timp de 45 de ani. Și Statele Unite le aduc aminte ruşilor cum au câştigat războiul împotriva Germaniei naziste : cu ajutorul substanțial al Americii, detaliat, spre clarificare, pe ShareAmerica, Platforma Departamentului de Stat al SUA pentru comunicarea politicii externe americane la nivel mondial.

Site-ul Aktual 24 preia din presa moldovenească calificative referitoare la modul în care au fost tratați la Chișinău miniștrii români de interne și al sănătății. Marcel Vela și Nelu Tătaru au fost „umiliți”, scrie Aktual 24, opriți să urce în avion la plecare, pe motiv că nu se plătiseră taxele aeroportuare, care nu se plătesc, de fapt, în cazul zborurilor oficiale.

Igor Dodon a mulțumit recent autorităților române pentru sprijinul valoros oferit în contextul pandemiei de coronavirus. Nu s-a ferit însă să pomenească mai întâi Rusia și China printre statele care au trimis ajutoare, cel din partea Rusiei fiind un fel de piele a ursului din pădure: un împrumut de 200 de milioane de euro, amânat de mai multe ori și tocmai respins de Curtea Constitutțională a Moldovei. Curtea a considerat valabile observațiile partidelor de opoziție, care au scris în sesizare că e posibil ca suma returnată Rusiei să cuprindă, în final, și datoriile imense acumulate de Transnistria separatistă prin finanțările rusești, cândva masive. Așadar, împrumutul e neconstituțional și nu se va mai face, iar Maia Sandu intenționează să-i aducă în justiție pe cei care l-au negociat.

XS
SM
MD
LG