Linkuri accesibilitate

Statele Unite decid ce rachete vor trimite în sprijinul Ucrainei


Administrația Biden înclină către a trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, solicitate de liderii de la Kiev, dar încă nu a fost luată o decizie finală.

Președintele Biden și ministrul apărării, Lloyd Austin nu au aprobat încă următoarea etapă a ajutorului pentru Ucraina, dar sisteme superioare celor de care țara dispune sunt luate în considerare. În unele cazuri de tehnologie avansată, muniție ar putea ajunge la până la 300 de kilometri distanță, a precizat o sursă din administrația americană. Statele Unite au în vedere deocamdată însă sisteme, care să atingă circa 70 de kilometri distanță, cu circa 25 mai mult decât ucrainenii au de-acum.

Casa Albă dezbate de săptămâni dacă să trimită în sprijinul ucrainenilor armament cu capabilități ofensive mai mari, dar până acum aceste discuții nu s-au materializat în trimiterea de artilerie cu rază lungă de acțiune, solicitată de președintele Volodimir Zelenski. La fel s-a întâmplat și cu avioane de luptă, atrăgând nemulțumirea Kievului. În ciuda faptului că sprijinul militar de până acum se ridică la miliarde de dolari, Washingtonul a menținut o atitudine prudentă încercând să nu provoace o escaladare a conflictului, dacă Ucraina lansează atacuri în interiorul Rusiei. Dar acum, surse de presă arată că administrația ar lua în considerare includerea în pachetul de ajutor militar pentru Ucraina a unor sisteme care să ofere ucrainenilor mai multă flexibilitate operațională.

Parțial această modificare de optică, care încă nu este confirmată, rezultă din faptul că războiul se transformă într-unul de uzura și lungă durată, ori această modificare de strategie la Moscova – cauzată de insuccesul planurilor inițiale – solicită adaptări, pentru că Putin pare a-și face calculul – de voie sau de nevoie – că o campanie îndelungată i-ar putea fi favorabilă. Inițial, atunci când invazia a debutat, experți occidentali dăduseră ucrainenilor doar zile până să capituleze, ținând cont de ceea ce se presupunea despre despre capabilitățile militare ale Rusiei. Dar combinația între incompetența armatei ruse și rezistența ucraineană a dus la o situație diferită, care solicită acum ajustări.

Sistemele MLRS avute în vedere pot trimite 12 proiectile ghidate, în interval de un minut și, fiind mobile, pot fi mutate înainte ca inamicul să le poată localiza. Această mobilitate poate avea un impact major în Donbas, acolo unde artileriile cu rază lungă de acțiune sunt principala componenta militară a conflictului.

XS
SM
MD
LG