Linkuri accesibilitate

George Papadopoulos și „Solicitarea Rusiei de se întîlni cu Donald Trump”


George Papadopoulos, un fost consilier de politică externă al echipei prezidențiale a lui Donald Trump
George Papadopoulos, un fost consilier de politică externă al echipei prezidențiale a lui Donald Trump

Consilierul neplătit de politică externă ale echipei electorale Trump și-a recunoscut la începutul lunii vinovăția de a fi mințit agenți federali cu privire la contactele sale cu Rusia.

In stirile cu privire la inculparea citorva oficialitati din echipa de campanie a lui Donald Trump exista doua nume proeminente – Paul Manafort si Rick Gates – si unul despre care putini au auzit pina acum, George Papadopoulos. De ce este acesta din urma cel mai important, deocamdata? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

… pentru ca exista o legatura directa intre George Papadopoulos si misiunea anchetatorului independent, Robert Mueller, care vizeaza o posibila colaborare, intre echipa de campanie a actualului presedinte si Rusia. In conformitate cu documéntele pe care se bazeaza inculparea, Papadopoulos, care ocupa o pozitie neplatita, in grupul de política externa al candidatului Trump a trimis emailuri unor oficialitati de rang inalt, in echipa lui Trump, pentru a le comunica despre conexiunile sale cu Rusia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Numele destinatarilor emailurilor nu sint publice, dar presa a aflat citeva dintre ele. George Papadopoulos si-a recunoscut la inceputul lunii vinovatia de a fi mintit agenti federali cu privire la contactele sale cu Rusia. Unul dintre cei carora le-au fost adresate emailurile este fostul co-presedinte al campaniei lui Trump, Sam Clovis. Intr-unul dintre emailuri, George Papadopoulos ii relateaza lui Clovis despre intilnirile avute la Londra cu un profesor, care l-ar fi pus in contact cu ambasadorul rus si cu o femeie despre care spune ca ar fi „nepoata lui Putin”, ceea ce s-a dovedit a fi însa fals. Grupul respectiv incerca sa aranjeze o intilnire la care sa se discute relatiile ruso-americane.

Clovis la felicitat pe Papadopoulos pentru eforturile sale. In August 2016, Clovis il incuraja pe Papadopoulos sa se deplaseze in Rusia pentru contacte neoficiale. Versiunea Casei Albe este ca Clovis s-a opus oricarei calatorii in Rusia a lui Trump sau unor consilieri principali si ca in relatiile cu George Papadopoulos nu a facut decit sa fie políticos.

Aceleasi surse de presa arata ca Papadopoulos i-a trimis mesaje email si lui Corie Lewandowski, transmitindu-i ca rusii sint interesati sa stabileasca o relatie cu campania lui Trump. George Papadopoulos a scris la 27 aprilie 2016 ca „Rusia e interesata sa-l primeasca în vizită pe Trump”. In mai, acelasi Papadopoulos il intreaba pe Lewandowski daca sa accepte o oferta de cooperare de la un rus cu legaturi cu Ministerul de Externe de la Moscova.

Si Manafort, fostul sef de campanie al lui Trump, inculpat si el pentru delicte financiare, care au precedat campania, a primit emailuri de la George Papadopoulos, cu tema „Solicitarea Rusiei de se intîlni cu Donald Trump”. Sfatul lui Manafort a fost ca Trump sa nu calatoreasca in Rusia, pentru a nu crea suspiciuni.

Profesorul care este mentionat in caz e Joseph Mifsud, o fosta oficialitate malteza si directorul Academiei Diplomatice din capitala britanică. Mifsud este cel care i-a transmis lui George Papadopoulos ca Rusia are informatii compromitatoare despre Hillary Clinton, inclusiv mii de mesaje email.

XS
SM
MD
LG