Linkuri accesibilitate

Statele Unite trimit ajutoare umanitare în zonele afectate de seism din Turcia și Siria


Statele Unite s-au angajat rapid să ofere asistență Turciei și Siriei, țări grav afectate de cutremure puternice și unde cifra morților continuă să crească.

„Administrația mea conlucrează îndeaproape cu aliatul nostru din NATO, Turcia și am autorizat un răspuns american imediat” – a arătat președintele Biden, adăugând că oficialități americane au contactat imediat omologi turci pentru a coordona ajutorul.

Statele Unite trimit ajutoare umanitare în zonele afectate de seism din Turcia și Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00

Șeful executivului american a mai spus că echipe de ajutor sunt trimise rapid pentru a contribui la eforturile de salvare a victimelor. Organizații umanitare, sprijinite de Statele Unite ajută în Siria. Secretarul de stat Antony Blinken a spus și el că ajutorul american este în curs, adăugând „Suntem hotărâți să facem tot ce putem în sprijinul celor afectați de cutremur”.

Duminică seară, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Jake Sullivan, și-a exprimat îngrijorarea atunci când primele informații au venit din regiune. El a spus că președintele Biden a cerut Agenției Americane pentru Dezvoltare Internațională și altor parteneri guvernamentali să evalueze ce se poate face pentru a-i ajuta pe cei mai afectați. Liderul minorității democrate din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries s-a angajat să conlucreze cu Casa Albă, pentru coordonarea ajutorului.

Cercetătorul american, Yaareb Altaweel a explicat că tensiunile dintre plăcile tectonice – Arabică, Anatoliană și Africană – fac din regiune o zonă de mare risc. Seismologul Stephen Hicks spune că cutremurul este între cele mai puternice, dacă nu chiar cel mai puternic, din istoria Turciei, cel mai devastator de până acum fusese cel din 1939. Numărul mare de victime se explică prin forța seismelor, faptul că primul s-a declanșat în apropiere de sol și în zone extrem de populate. Asta înseamnă că undele seismice nu au trebuit să circule mult până să afecteze imobile și populație.

Studiile geologice de specialitate arată că populațiile din regiune se aflau în unele clădiri foarte vulnerabile la cutremure, dar că există și imobile foarte solide. Chiar dacă construcții mai solide și reguli mai stricte ar fi ajutat, trebuie ținut cont că mișcări seismice de o astfel de forță nu sunt comune în regiunea respectivă.

XS
SM
MD
LG