Linkuri accesibilitate

Statele Unite urmăreau de mai mulți ani legăturile Moscovei cu milițiile Taliban


Pe perete sunt pictate portretele reprezentantului special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad și al confondatorului milițiilor Taliban, (foto arhivă) după încheierea acordului de pace din februarie, 2020.
Pe perete sunt pictate portretele reprezentantului special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad și al confondatorului milițiilor Taliban, (foto arhivă) după încheierea acordului de pace din februarie, 2020.

 Știrea legată de posibile recompense oferite de Rusia unor militanți legați de Talibanii afgani, pentru uciderea unor militari americani, readuce în atenție raporturilor dintre Moscova si Talibani.

Corespondență de la Washington: Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Legăturile Moscovei cu membri ai milițiilor Taliban din Afganistan nu sunt de dată recentă, ele datează din timpul administrației Obama, în conformitate cu informații oferite de surse din servicii specializate americane.

Relatările din presă despre recompensele pe care le-ar fi oferit serviciul militar rus de informații (GRU) sunt plauzibile, în condițiile în care, conform cotidianului New York Time, Statele Unite ar fi interceptat date cu privire la transferuri bancare. O fostă oficialitate americană a relatat că în timpul administrației Obama, către sfârșitul celui de-al doilea mandate, ar fi avut loc discuții cu privire la informații, considerate credibile, că același serviciu rus ar fi furnizat armament și finanțare pentru insurgenți afgani.

Unele oficialități de la CIA spun că respectiva unitate a serviciului de informații al armatei ruse i-ar fi cointeresat pe insurgenții afgani să ucidă militari americani prin furnizarea de arme, dar că nu există dovezi că ar fi fost plătite recompense directe.

În interiorul CIA a existat dezacord cu privire la informațiile respective, în timpul administrației Obama, dar de atunci încoace, serviciile americane au început să urmărească mai atent conexiunile dintre Moscova și Talibani.

O altă sursă americană susține că în timpul administrației Obama, relatările cu privire la acele legături ar fi fost „nebuloase”, categoric mai puțin susținute de dovezi decât informațiile privind sprijinul oferit Talibanilor de servicii de informații pakistaneze. La începutul lui 2018, oficialități militare americane au acuzat deschis Rusia că furnizează arme Talibanilor.

Surse CIA spun că știri cum sunt cea cu recompensele circulă mai intens acum, în serviciile de informații, decât cele care s-au făcut auzite în timpul administrației Obama, chiar dacă nu sunt verificate pe deplin. Informațiile care au circulat în timpul administrației Obama, din cauza naturii lor, nu au ajuns la președinte.

Associated Press scrie că în 2019, anumite oficialități din serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că Rusia a trecut de la sprijin general pentru Talibani, la plata unor recompense.

Unitatea 29155 din serviciul de informații al armatei ruse este banuită că ar fi fost implicată. Aceeași unitate este bănuită de implicare în tentative de ucidere a lui Serghei Skripal în Anglia în 2018, de o încercare de lovitură de stat în Muntenegru în 2019 și de alte acțiuni destabilizatoare în Europa.

XS
SM
MD
LG