Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor instrui mai mulți militari ucraineni


Militari ucraineni lansează o rachetă anti-tanc americană FGM-148 Javelin în timpul unui exercițiu în regiunea Donețk. (Arhivă)
Militari ucraineni lansează o rachetă anti-tanc americană FGM-148 Javelin în timpul unui exercițiu în regiunea Donețk. (Arhivă)

Pentagonul va lărgi programul de instruire a militarilor ucraineni de către colegii lor americani, având de gând să mai mult decât dubleze efectivele instruite la o bază din Germania, potrivit unor oficiali citați de New York Times.

Programul extins de instruire, despre care oficialii spun că a fost aprobat săptămâna aceasta de președintele Joe Biden, va permite instructorilor americani să antreneze câte un batalion ucrainean (600-800 de soldați) în fiecare lună, începând din prima parte a anului viitor.

În prezent americanii instruiesc cam 300 de militari ucraineni pe lună. După invadarea Ucrainei de către ruși în februarie, americanii au instruit 3.100 de soldați ucraineni, mai ales în grupuri mici, învățându-i mai ales cum să mânuiască arme specifice, ca sistemele de artilerie.

610 soldați ucraineni au fost instruiți cum să folosească sistemele HIMARS, cu care ucrainenii au lovit ținte situate mult dincolo de linia frontului, ca depozite de muniții, posturi de comandă sau poduri. New York Times scrie că programul extins va cuprinde o instrucție mai amplă, inclusiv „colectivă”, cum ar fi coordonarea manevrelor de infanterie cu sprijin de artilerie. Locul instrucției va fi baza americană de la Grafenwoehr, în Germania.

Militarii ucraineni au primit instrucție americană mult înainte de războiul declanșat de ruși împotriva țării lor. Din 2015, instructorii americani au antrenat 27.000 de ucraineni la centrul de la Iavoriv, lângă Lvov. În prezent, în afara americanilor se implică în procesul de instruire multe alte țări aliate cu Statele Unite, în frunte cu Marea Britanie.

XS
SM
MD
LG