Linkuri accesibilitate

Statele Unite vor să întărească armata moldoveană pentru a „vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”


Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat, Chișinău, 17 mai 2022
Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat, Chișinău, 17 mai 2022

Un înalt diplomat american a declarat că Washingtonul vrea să ajute Chișinăul să-și întărească armata pentru a-și putea „apăra suveranitatea și teritoriul”, dar a repetat că Statele Unite nu au „niciun indiciu” că Republica Moldova s-ar confrunta „la ora actuală” cu vreo amenințare militară din partea Rusiei.

Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat, le-a vorbit jurnaliștilor la o conferință de presă la Chișinău marți seara, în marginea unei vizite de două zile în capitala moldoveană.

Întrebat de Europa Liberă dacă vede o vulnerabilitate în statutul de neutralitate al R. Moldova și cum pot fi contracarate vulnerabilitățile, diplomatul american a spus că, respectând acest statut, Statele Unite ajută printr-un parteneriat militar armata moldoveană „să crească” și să-și consolideze „capacitatea de apărare a integrității teritoriale”.

Derek Chollet: Depunem eforturi ca să facem armata moldoveană mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul...

„Este un parteneriat pe care sperăm să-l aprofundăm în cursul următoarelor luni, dar respectăm statutul constituțional de neutralitate”, a declarat Chollet. El a spus că este însoțit la Chișinău de un oficial de rang înalt al ministerului american al apărării, iar alții urmează să vină „în următoarele săptămâni”.

„Depunem eforturi ca să facem armata moldoveană mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul și a colabora cu noi în alte părți ale lumii”, a spus oficialul american, amintind că R. Moldova este „furnizor de securitate” în Kosovo, ca parte a unei forțe de menținere a păcii conduse de NATO.

Declarația lui Derek Chollet, Consilier al Departamentului de Stat, despre relația militară cu R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Derek Chollet este al doilea oficial occidental care vorbește la Chișinău în ultimele săptămâni despre sprijin pentru întărirea armatei moldovene, pe fundalul războiului din Ucraina.

Aflat în vizită pe 4 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare. Autoritățile moldovene au explicat imediat că nu ar fi vorba de „arme letale”.

La întâlnirea cu jurnaliștii, consilierul Departamentului de Stat a spus că Statele Unite monitorizăm „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și războiul din Ucraina, iar „la ora actuală” nu au motive să creadă „că Moldova este amenințată”.

Întrebat de Europa Liberă dacă România, membră a NATO și UE, poate oferi R. Moldova un aranjament de securitate asemănător cu cel semnat de Marea Britanie cu Suedia și Finlanda, țări până acum neutre, care au cerut să adere la NATO, Chollet a spus că nu vrea să comenteze „situații ipotetice”.

Cu o săptămână în urmă, Marea Britanie a semnat acorduri oficiale cu Finlanda și Suedia prin care le oferă garanții de securitate „în cazul în care oricare dintre țări suferă un dezastru sau un atac”, până la aderarea propriu-zisă la NATO, care ar mai putea dura câteva luni.

În afară de sporirea capacității de apărare a armatei moldovene, Statele Unite examinează cu autoritățile de la Chișinău „planuri de reacție” pentru ca, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, R. Moldova să fie pregătită de „ceea ce poate fi mai rău”, a mai spus la Chișinău oficialul Departamentului de Stat.

O preocupare a principală a Statelor Unite este să ajute R. Moldova să facă față crizei refugiaților. Dereck Chollet a declarat că, în timp ce Statele Unite au oferit Republicii Moldova ajutoare de 1,5 miliarde de dolari în ultimii 30 de ani, ajutoarele din ultimele 80 de zile, de după invadarea Ucrainei de către Rusia, s-au ridicat la 130 de milioane de dolari, adică la aproape 10% din total.

La Chișinău, Consilierul Departamentului de Stat s-a întâlnit cu oficialități moldovene, inclusiv cu prim-ministra Natalia Gavrilița și a vizitat un centru de pentru refugiați. Din R. Moldova, Chollet pleacă pe 18 mai în Georgia pentru convorbiri despre „avansarea aspirațiilor poporului georgian pentru un viitor democratic, pașnic, prosper și euroatlantic”, urmând să-și încheie turneul european la Londra, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

XS
SM
MD
LG