Linkuri accesibilitate

Statul va rambursa TVA agricultorilor | Deputații au aprobat reducerea taxelor consulare


Rambursarea TVA, aprobată de deputați, vizează agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%.
Rambursarea TVA, aprobată de deputați, vizează agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Newsmaker.md îl citează pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a declarat portalului că indiferent ce va arăta ancheta privind racheta care a căzut la Briceni, de vină s-ar face Federația Rusă, care a atacat un stat independent. „Noi am condamnat de fiecare dată astfel de incidente și agresiuni asupra Republicii Moldovei, asupra teritoriului nostru și spațiului nostru aerian”, a mai spus Grosu, adăugând că echipele de geniști și procurorii cercetează toate fragmentele, toate lucrurile de la fața locului, iar apoi o să vină cu o concluzie.
  • Deputații au aprobat în cadrul ședinței plenare de joi proiectul de lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, mai scriu reporterii newsmaker.md. Ei menționează că documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din R. Moldova.
  • Parlamentul a aprobat joi, 8 decembrie, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege privind interzicerea deconectărilor de la serviciile locativ-comunale în perioada rece a anului (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023), anunță Ziarul de Gardă. Inițiativa a fost susținută de 70 de deputați și se extinde asupra gospodăriilor casnice, în cazul în care acestora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată. O altă condiție este ca datoria scadentă să fie executată parțial, în cuantum de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60% – cu grad de vulnerabilitate ridicată.
  • Portalul agora.md îl citează pe președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, care a vorbit despre suma compensațiilor în facturile pentru luna noiembrie: „Volumul de gaze naturale furnizat de Moldovagaz consumatorilor casnici în luna noiembrie a fost de 25,65 milioane metri cubi, cu o valoare totală de 731,9 milioane lei. Valoarea compensațiilor alocate de guvern populației ajunge la 363,5 milioane de lei, adică aproximativ 50% din costul total al livrărilor”, a scris Ceban pe contul său de Telegram. El a mai semnalat că au fost înregistrate cazuri când gradul de vulnerabilitate energetică a unor consumatori, indicat în factura de plată, diferă de statutul stabilit de Guvern prin intermediul platformei www.compensatii.gov.md, precizând că se va aplica o recalculare în facturile pentru decembrie.
  • Părinții și-ar putea lua copiii de până la 3 ani la muncă, titrează tv8.md, făcând referire la un proiect de lege pentru crearea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, aprobat în prima lectură de Parlament. Potrivit inițiativei, serviciile de îngrijire, creștere, supraveghere și educație a copiilor ar putea fi organizate de angajator la locul de muncă, la domiciliul îngrijitorului pentru un număr limitat de copii sau la reședința copilului. Jurnaliștii notează că Guvernul va elabora un regulament sanitar separat pentru fiecare serviciu, care va descrie exact modul de activitate a acestora.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • „Începând cu anul viitor, salariile bugetarilor se vor majora cu 1 300 de lei”, anunță o postare a protv.md, care a fost printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. În material este citată prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat: „am decis să facem această creștere egală pentru toți, pentru ca să primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici.”
  • Pe Instagram, a trezit interes știrea postată de Agora.md, care a scris că costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării va fi micșorat. În cadrul ședinței plenare, deputații au votat în lectură finală un proiect care elimină taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG