Linkuri accesibilitate

Steadfast Noon: exercițiu nuclear NATO în Belgia


Avion de luptă F-35 Lightning II din dotarea armatei Statelor Unite.
Avion de luptă F-35 Lightning II din dotarea armatei Statelor Unite.

Alianța Nord-Atlantică a început pe 17 octombrie în Belgia un amplu exercițiu nuclear. Totul se petrece pornind de la baza aeriană Kleine-Brogel (în provincia flamandă Limburg), iar la aceste manevre militare, numite de rutină și de „descurajare”, iau parte aproximativ șaizeci de avioane americane și ale NATO. Baza militară aeriană și nucleară de la Kleine-Brogel este menținută de Statele Unite încă de la al Doilea Război Mondial.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

La manevre participă diferite tipuri de aeronave, inclusiv bombardiere strategice US B-52 Stratofortress. Exercițiul are loc pe fondul tensiunilor cu Rusia din cauza invaziei Ucrainei.

Într-o transparență fără precedent, NATO a confirmat într-un comunicat de presă vineri toate detaliile manevrelor, intitulate Steadfast Noon. Exercițiul fusese deja menționat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de ministra belgiană a apărării, Ludivine Dedonder.

Potrivit Alianței Atlantice, forțele aeriene NATO își vor antrena capacitățile de descurajare nucleară cu participarea a zeci de avioane peste tot nord-vestul Europei între 17 și 30 octombrie. Exercițiul este prezentat de NATO ca o „activitate de antrenament de rutină și recurentă” și nu este legat „de niciun eveniment mondial actual”.

Steadfast Noon implică 14 țări și până la 60 de avioane de diferite tipuri, inclusiv avioane de luptă din a patra și a cincea generație, precum și avioane de supraveghere și tancuri.

„Ca și în anii precedenți, vor participa bombardiere americane B-52 cu rază lungă de acțiune. Anul acesta, ele vor decola de la Minot Air Force Base din statul Dakota de Nord (nordul Statelor Unite). Zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduiește exercițiul, precum și peste Marea Nordului și Regatul Unit. Nu vor fi folosite proiectile reale”, a anunțat NATO.

De asemenea, deși se va zbura peste tot nord-vestul Europei între 17 și 30 octombrie, nicio aeronavă nu se va apropia pe o rază de 1.000 km de teritoriul Rusiei.

Locurile în Europa unde sunt stocate rachete nucleare SUA și bombe gravitaționale B61 sunt cunoscute: bazele militare de la Kleine-Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano și Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Olanda și Inçirlik în Turcia.

Baza nucleară de la Kleine-Brogel le este foarte cunoscută belgienilor. În Belgia, țara care adăpostește cartierul general al NATO, prezența unor rachete nucleare americane „ne-desfășurate” (ogivele „desfășurate” sunt cele deja instalate pe rachete) era un secret al lui Polichinelle de mai multe decenii. Depozitul este cunoscut, iar ministerul belgian al Apărării a obținut din partea companiei Google să estompeze imaginile aeriene ale bazei de la Kleine-Brogel.

Ultima dată când a fost invocată posibilitatea ca teroriști să încerce organizarea un atac asupra bazei nucleare din Belgia a fost în 2003, când fostul fotbalist belgian-tunisian Nizar Trabelsi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că pregătea un atac cu un camion de explozibili asupra bazei americane de la Kleine-Brogel.

În octombrie 2013, după ce și-a executat complet sentința, Trabelsi a fost extrădat în Statele Unite, dar o vreme, de la sfârșitul lui 2007 și începutul anului 2008, a funcționat o alertă maximă în Bruxelles, când autoritățile interceptaseră indiciile unui complot islamist pentru a-l elibera pe Trabelsi din închisoare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG