Linkuri accesibilitate

Stiloul Maiei Sandu, vândut cu 6.000 de euro | Argint pentru un judocan moldovean la Cupa Mondială


Maia Sandu semnând cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, Chișinău, 3 martie 2022.
Maia Sandu semnând cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, Chișinău, 3 martie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Potrivit Yellowpages.md, stiloul cu care președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE a fost vândut la licitație cu suma de 6.000 de euro. Aceasta s-a produs la Balului Generozității organizat de CCF Moldova, eveniment organizat din anul 2020. Cel mai scump lot a fost un manuscris semnat de Eugen Doga, vândut cu 10.000 de euro. În total, au fost strânse 41.350 de euro, care vor fi folosiți pentru finanțarea programului de incluziune educațională a copiilor cu nevoi speciale și prevenirea abandonului familial.
  • Azerbaidjanul a promis că îi va trata pe armenii majoritari din Nagorno-Karabah ca pe cetățeni egali, scrie TV8. Declarația a fost făcută de ministrul de externe al Azerbaidjanului, Djeihun Bairamov, la Adunărea Generală a ONU de sâmbătă. Bairamov a declarat că Azerbaidjanul este hotărât să reintegreze locuitorii armeni ai regiunii Karabah în calitate de cetățeni egali. El a promis că armenii vor avea aceleași drepturi și libertăți ca și ceilalți cetățeni azeri.
  • Diez relatează că judocanul moldovean Petru Pelivan a obținut medalia de argint la Cupa Mondială de Grand Slam de la Baku, în categoria de greutate de 73 de kilograme. În drumul său spre finală, Pelivan l-a învins pe finlandezul Valtteri Olin, bulgarul Mark Hristov, spaniolul Salvador Roca și rusul Danil Lavrentev. În finală, a fost învins de azerul Hidayat Heydarov.
  • Curtea Penală Internațională ar putea acuza Rusia de crime de război, pe motiv că a provocat în mod deliberat foamete în Ucraina după invazie, notează Moldova 1. Printre incidentele documentate se numără cel în care 20 de civili au fost uciși la Cernigov, în dimineața zilei de 16 martie 2022, când bombe cu fragmentare rusești au explodat în fața unui supermarket din oraș, unde ucrainenii stăteau la coadă pentru pâine și alimente. Anchetatorii se concentrează, de asemenea, asupra asediului de la Mariupol.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cel mai mult a atras atenția știrea despre crima îngrozitoare dintr-un sat din raionul Telenești. Două fete de 14 și 15 ani au fost reținute, fiind suspectate că ar fi omorât, cu deosebită cruzime, o femeie de 67 de ani. TV8 a publicat un reportaj video despre această tragedie.
  • Pe Instagram a devenit populară o postare a Ziarului de Gardă despre infecțiile nerecunoscute din spitale. Jurnaliștii notează că la sfârșit de august 2023, în unul din spitalele din Chișinău, deceda un medic despre care lumea spunea că a fost un om și un profesionist de excepție. Chiar în ziua decesului, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe rețelele de socializare, a dedicat o postare riscurilor infecțiilor intra-spitalicești.
XS
SM
MD
LG