Linkuri accesibilitate

Stoianoglo a contestat decretul prin care Maia Sandu l-a demis din funcție | R. Moldova a denunțat mai multe acorduri cu CSI


Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.
Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Concernul rus Gazprom ar fi propus Moldovei să cumpere gaz la un preț de 820 de dolari pentru mia de metri cubi, pentru trimestrul IV. Cel puțin asta reiese din textul unei scrisori expediate de Moldovagaz în adresa Ministerului Energiei, semnată pe 26 octombrie de Vadim Ceban, transmite NewsMaker.md. Corespondența a fost făcută publică în aceeași zi de fostul deputat Alexandr Slusari, în prezent membru al consiliului SA „Energocom”.
  • Jurnaliștii de la TV8.md scriu că Alexandr Stoianoglo își vrea funcția înapoi. Avocații lui au contestat în instanță decretul semnat acum două luni de Maia Sandu, prin care acesta a fost demis din funcția de procuror general. Se întâmplă după ce acum trei zile, CSP a anunțat lansarea unui nou concurs pentru șefia Procuraturii Generale.
  • În ședință plenară de joi, 26 octombrie, deputații moldoveni au votat în prima lectură legea privind transmiterea, cu titlu gratuit, a 80 de apartamente participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, scrie Ziarul de Gardă. Conform proiectului, va fi formată Comisia de transmitere a locuințelor, care va repartiza apartamentele din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, strada Alba Iulia nr. 91/3. Într- un comunicat emis de Parlament se arată că pentru construcția respectivului imobil au fost alocate 67 de milioane de lei din bugetul de stat.
  • Tot zdg.md scrie că R. Moldova a denunțat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Proiectele de lege care prevăd acest lucru, au fost votate în ședința Parlamentului de joi, 26 octombrie. Denunțarea acestora a fost propusă de Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și de Ministerul Educației și Cercetării. Conform Legislativului, prevederile acordurilor sunt „irelevante, inoportune și nu corespund realităților existente, iar denunțarea acestor documente nu va produce impact negativ strategic sau operațional”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea portalului știri.md despre ziarul „Komsomolskaia Pravda”, care ar fi controlat, în prezent, de fugarul Ilan Șor, dar nu mai este comercializat în rețeaua de chioșcuri „Moldpresa”.
  • Pe Instagram s-a bucurat de interesul internauților postarea TV8.md despre câtă mâncare irosim zilnic. Anual, fiecare moldovean aruncă la tomberon aproximativ 76 de kilograme de alimente, în timp ce românii risipesc doar 70 de kilograme. Datele se regăsesc în ultimul studiu al Organizației Națiunilor Unite. Unii locuitori ai capitalei recunosc faptul că procură mai mult decât consumă.
XS
SM
MD
LG