Linkuri accesibilitate

Strategia administrației Biden pentru refugiații ucraineni din Statele Unite


Președintele Statelor Unite Joe Biden ține în brațe o fetiță în timpul vizitei la stadionul PGE National, unde sunt adăpostiți refugiați ucraineni, Varșovia, 26 martie 2022
Președintele Statelor Unite Joe Biden ține în brațe o fetiță în timpul vizitei la stadionul PGE National, unde sunt adăpostiți refugiați ucraineni, Varșovia, 26 martie 2022
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Strategia administrației Biden cu privire la refugiații ucraineni îi poate priva pe unii dintre ei de beneficiile obișnuite pentru integrare. Președintele Biden s-a angajat să accepte 100.000 de refugiați ucraineni care și-au părăsit țara în urma agresiunii lui Putin.

Dar cei mai mulți dintre aceștia nu vor intra în țară prin programul obișnuit, ci printr-un altul în care participanților li se oferă drept de rezidență și de muncă timp de doi ani, în condițiile în care aceștia pot găsi sponsori în Statele Unite.

O sursă oficială americană a spus că aceasta este opțiunea preferată de mulți ucraineni, care consideră că actuala situație în țara lor e una temporară. Aceste clarificări au fost făcute în contextul în care adminstrația revizuiește planul de acceptare a refugiaților în ansamblu, în Statele Unite acest program fiind redus substanțial de Donald Trump.

Sistemul aplicat de administrație ridică semne de întrebare cu privire la sprijinul de care se vor bucura refugiații ucraineni care nu vor avea un statut legal permanent în America sau o cale de a-l obține. Explicația suplimentară dată de administrație e că programul umanitar la care se va apela permite verificarea rapidă a cererilor și administrarea procesului într-un timp scurt.

Criticii susțin că același lucru s-ar fi putut realiza și în scenariul integrării în programul de refugiați, în care ucrainenii ar fi beneficiat de mai multe drepturi și ajutoare. Ei spun că în programele de refugiați, agenții specializate îi întâmpină la aeroport, au grijă să aibă unde locui, copiii sunt înscriși la școli, sunt identificate locurile de muncă și serviciile medicale oferite, la care se adaugă un ajutor minim financiar pentru că mulți refugiați ajung în America fără nici un fel de resurse.

Se pare că de-acum circa 10.000 de ucraineni au intrat în Statele Unite, unii pe la frontiera cu Mexic. Agențiile specializate doresc să-i poată ajuta și pe ucraineni, dar pentru că sunt finanțate de statul american, au nevoie de aprobarea Congresului.

Cei care contestă sistemul aplicat de administrație mai spun că caracterul său limitat nu ține cont și de faptul că războiul din Ucraina se poate prelungi dincolo de cei doi ani alocați.

XS
SM
MD
LG