Linkuri accesibilitate

Strategiile Occidentului împotriva Rusiei și efectele lor secundare


Exploatare în aer liber a lignitului lângă centrala electrică pe cărbune Neurath a gigantului energetic german RWE. În ciuda orientării către energia verde, din cauza războiului din Ucraina, Germania ține deschise în continuare aceste centrale poluante
Exploatare în aer liber a lignitului lângă centrala electrică pe cărbune Neurath a gigantului energetic german RWE. În ciuda orientării către energia verde, din cauza războiului din Ucraina, Germania ține deschise în continuare aceste centrale poluante

Într-un comentariu publicat în Washington Post, analistul Fareed Zakaria susține că Occidentul ar trebui să-și ajusteze strategia pentru Ucraina, considerând că cea actuală riscă să eșueze.

Strategia la care s-a recurs până acum este înarmarea ucrainienilor și sancționarea Rusiei, o abordare care – susține autorul – are sens, dar în proporții diferite. „Președintelui Putin, scrie Fareed Zakaria, îi pasă mai puțin de impactul sancțiunilor asupra populației Rusiei și mai mult de impactul asupra statului rus”. Or din cauza creșterii prețurilor la energie, statul rus obține mult mai mulți bani acum, din vânzarea de petrol și gaze, decât anul trecut. În același timp, Europa este confruntată cu posibilitatea celei mai grave crize energetice din ultimii 50 de ani.

Sancțiunile occidentale – arată analistul – nu pot fi eficace pentru că ele nu acoperă sectorul energetic, pe care economia rusă se sprijină. Prețurile pentru gaze sunt acum cu 700% mai mari decât la începutul anului trecut. Dacă Putin decide să nu redeschidă conducta Nord Stream 1 – care are nevoie de reparații – Germania intră în recesiune.

Fareed Zakaria spune că strategia lui Putin pare să fie să crească prețul pe care Occidentul îl plătește și să câștige timp, sperând că coaliția împotriva sa se va destrăma. Occidentul, pe de altă parte, nu pare să fie aproape de găsirea unor soluții rapide și viabile. Pe de altă parte – arată articolul din Washington Post – vulnerabilitatea reală a lui Putin este pe frontul militar. Forțele ruse au câștigat teren în Donbas, dar cu un preț material și uman substanțial. Putin are probleme să găsească recruți și să înlocuiască armament, mai ales cel care utilizează tehnologie avansată cu componente de proveniență occidentală.

„Liderii occidentali trebuie să recunoască că sancțiunile economice pur și simplu nu vor da rezultate, într-un orizont de timp care să fie util” – scrie Fareed Zakaria, care argumentează că Occidentul trebuie să diversifice pe cât posibil sursele de energie și să reducă sancțiunile care provoacă mai multe pagube în Occident decât în Rusia.

Autorul adaugă că, între timp, Occidentul ar trebui să mărească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina, asumându-și chiar mai multe riscuri. El crede că eliminarea blocadei portului Odesa ar fi o victorie economică substanțială pentru Ucraina și o înfrângere simbolică pentru Rusia. Fareed Zakaria mai scrie că, dacă nu sunt luate măsuri, timpul nu va juca în favoarea Occidentului, odată cu apropierea iernii, când criza energetică poate lovi coaliția favorabila Ucrainei, în timp ce ucrainenilor le va fi mai greu să disloce forțe ruse din teritorii ocupate.

XS
SM
MD
LG