Linkuri accesibilitate

SUA încep ample antrenamente de luptă cu militarii ucraineni


Militarii ucraineni trag cu un mortier spre pozițiile rusești, în apropierea orașului Soledar, regiunea Donețk, 14 ianuarie 2023
Militarii ucraineni trag cu un mortier spre pozițiile rusești, în apropierea orașului Soledar, regiunea Donețk, 14 ianuarie 2023

Lupte crâncene continuă în estul Ucrainei. Militarii ucraineni încep antrenamentele de luptă extinse, pe fundalul atacurilor din Dnipro soldate cu morți și răniți.

Forțele ucrainene au respins noi atacuri rusești în est, a declarat armata ucraineană la 16 ianuarie, în timp ce Statele Unite au anunțat începerea unui program extins de antrenament de luptă pentru militarii ucraineni în Germania.

Serviciile de urgență ucrainene au declarat că numărul morților în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a crescut la 30. Atacul asupra Dnipro a făcut parte dintr-un val extins de atacuri cu rachete rusești care a inclus cele mai mari orașe din Ucraina - capitala țării, Kiev, și orașul Harkov.

Crește numărul celor uciși de racheta rusească ce a distrus un bloc de locuințe în orașul Dnipro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

Forțele rusești au vizat poziții ucrainene și așezări civile din Luhansk și Donețk, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene în raportul său zilnic din 16 ianuarie, în timp ce continuă incertitudinea cu privire la care parte controlează Soledar - care a fost bombardat până la ruine în mare parte de către forțele rusești.

Armata rusă a declarat că deține controlul asupra Soledar, afirmație pe care Kievul o neagă, precizând că luptele grele continuă în interiorul și în jurul strategicului oraș din Donețk, important centru minier.

O victorie rusă în Soledar ar permite forțelor Moscovei să se apropie mai mult de orașul Bahmut, mai mare, unde luptele crâncene au loc de luni de zile.

Antrenamente pentru militarii ucraineni

Ministerul britanic al Apărării a declarat că, începând cu 15 ianuarie, forțele ucrainene „aproape sigur că și-au menținut pozițiile” în Soledar, la nord de Bahmut, unde luptele intense au continuat în weekend.

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești au continuat, de asemenea, să vizeze infrastructura energetică și civilă din regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Herson.

Generalul american Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, a anunțat că în Germania a început un program extins și complex de antrenament de luptă al forțelor ucrainene. Milley spune că programul, care se concentrează pe lupte pe scară largă, are ca obiectiv ca un batalion de aproximativ 500 de soldați ucraineni să revină pe câmpul de luptă pentru a lupta împotriva rușilor în următoarele cinci sau șase săptămâni.

Milley intenționează să viziteze pe 16 ianuarie zona de antrenament Grafenwoehr, unde se desfășoară programul. „Este un sprijin foarte important pentru sistemul defensiv al Ucrainei”, a declarat Milley pentru Associated Press. „Și sperăm să reușim ca, în scurt timp, să reușim să-i antrenăm”.

Statele Unite au instruit deja peste 3100 de soldați ucraineni în utilizarea și întreținerea anumitor sisteme de armament, inclusiv obuziere, vehicule blindate și sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Alți aliați occidentali organizează, de asemenea, antrenamente cu armele pe care le furnizează pentru militarii ucraineni.

În Dnipro, continuă căutarea supraviețuitorilor după atacul rusesc care a ucis cel puțin 30 de persoane la 15 ianuarie.

Anterior, consiliul municipal a declarat trei zile de doliu pentru ceea ce a descris ca fiind cel mai grav „atac terorist asupra Dnipro” de la lansarea invaziei complete a Rusiei în februarie anul trecut.

XS
SM
MD
LG