Linkuri accesibilitate

O victorie pentru Trump, o veste proastă pentru democrați


Capitoliul de la Washington
Capitoliul de la Washington

Republicanii nu au acum motive sa creadă, cel puţin deocamdată, că problemele preşedintelui îi vor trage în jos, în alegerile din 2018.

In circumscriptia 6 din statul Georgia, candidata republicana Karen Handel l-a invins pe democratul Jon Ossoff. Ce semnificatie are aceasta victorie? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este o veste proasta pentru democrati, care au investit in aceasta cursa bani, sperante si energie, crezind ca pot invinge. Si nu au facut-o. Circumscriptia era de patru decenii republicana, este cea care l-a trimis in Congres, la un moment dat, pe fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich.

Sperantele democratilor erau alimentate si de faptul ca, in circumscriptia 6 din Georgia, Donald Trump cistigase alegerile prezidentiale cu o diferenta de doar un procent. Asta insemna ca republicanii de acolo sint moderati si ca pot fi influentati de prestatia discutabila, de pina acum a presedintelui Trump si scaderea popularitatii lui.

Aceasta alegere era considerata un test national pentru republicani si pentru Trump, in perspectiva alegerilor din noiembrie 2018. Atunci, pentru a prelua conducerea Camerei, democratii vor avea nevoie sa cistige 24 de locuri ocupate in prezent de republicani. Ori circumscriptii ca aceasta din Georgia sint cele in care democratii au nevoie sa cistige.

Ce s-a intimplat ieri dovedeste ca mesajul democratilor si candidatii lor, poate si conducerea partidului, nu reprezinta ceea ce electoratul isi doreste. Fireste ca mai este mult pina la alegerile din 2018, multe se pot intimpla.

Ce este important acum este impactul pe termen scurt, in politica imediata. Republicanii si presedintele au pe agenda reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii, reforma fiscala si bugetul pe anul viitor si acum, presedintele Trump va putea conta pe sprijin in partidul sau pentru o agenda agresiva. Republicanii nu au acum motive sa creada, cel putin deocamdata, ca problemele presedintelui ii vor trage in jos, peste un an si jumatate.

Ziua de ieri este o victorie pentru Trump. Partidul Democrat strabate o tranzitie post-Obama si inca sint departe de ceea ce vor trebui sa fie ca sa se constituie intr-o alternativa la actuala conducere. America este polarizata si solutiile trecute nu se mai potrivesc pentru timpurile pe care le traim.

XS
SM
MD
LG