Linkuri accesibilitate

SUA anunță un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova 


Statele Unite ale Americii au anunțat vineri, 24 februarie, că vor acorda un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru sectorul energetic al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, în contextul marcării unui an de la începutul războiului, Ucraina urmează să primească 250 de milioane de dolari pentru a-și reabilita infrastructura energetică afectată de atacurile trupelor ruse. De asemenea, statul vecin va recepționa generatoare mobile pentru asigurarea cu energie electrică.

Și R. Moldova va beneficia de un ajutor în valoare de până la 300 de milioane de dolari pentru a spori producția locală de energie electrică, pentru a oferi sprijin fiscal și pentru a îmbunătăți procesul de interconectare energetică cu Uniunea Europeană.

La începutul anului curent, SUA au oferit 30 de milioane de dolari, sub formă de sprijin bugetar direct, pentru a ajuta R. Moldova să poată plăti pentru achizițiile de energie electrică. Potrivit USAID, sprijinul reprezintă un „un element-cheie” al asistenței de urgență de 320 de milioane de dolari pe care Statele Unite l-au oferit în februarie 2022 pentru ca R. Moldova să facă față crizei energetice.

De asemenea, Washingtonul a alocat 42 de milioane de dolari în decembrie 2022 și 17 milioane de dolari în luna martie a anului trecut pentru sectorul energetic al R. Moldova.

XS
SM
MD
LG