Linkuri accesibilitate

SUA avertizează: Rusia poate lansa atacuri și pe frontul cibernetic de luptă


Până acum, în ciuda confruntării cu Occidentul, Vladimir Putin nu a recurs la o armă cu care a obișnuit în ultimii ani și anume atacuri cibernetice.

Rusia și mișcările de trupe pe frontul cibernetic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Conform spuselor președintelui Biden însă, această realitate s-ar putea schimba. „Cu cât Putin se va simți mai cu spatele la zid, cu-atât tacticile sale vor fi mai dure și unul dintre instrumentele la care e posibil să recurgă, după opinia noastră, este cel al atacurilor cibernetice” – a spus șeful executivului american.

Anterior, administrația sa lansase un avertisment că regimul rus ar lua în considerare o astfel de posibilitate. Până acum, avertismente care au avut la origine servicii de informații, cum este cazul acum s-au dovedit corecte. Biden a cerut firmelor americane să ia măsuri de protecție suplimentare împotriva unor atacuri cibernetice.

Anna Neuberger, adjuncta consilierului pentru securitate națională a arătat, citată de Wall Street Journal, că regimul de la Kremlin vizează infrastructura americană, fără însă să ofere alte detalii. Ea a caracterizat spusele președintelui Biden ca pe un „apel la acțiune și la responsabilitate”.

Tom Kelermann, care conduce strategia împotriva atacurilor cibernetice, la firma Vmware consideră că atacuri cibernetice, cu potențial de distrugere mare ar fi iminente. James Lewis, director în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale declară că Putin este frustrat ca urmare a absenței progresului în campania din Ucraina și în acest context ar putea recurge la atacuri cibernetice.

El însă nu crede că acestea vor fi masive și vor viza infrastructură de mare importanță în Statele Unite. Brian Harrell, fost adjunct al secretarului de stat pentru infrastructură este de părere că cele mai plauzibile atacuri ar putea fi prin intermediul a terțe părți și viza rețele de aprovizionare. Neuberger a spus că agenții federale au împărtășit ceea ce știu cu peste 100 de mari firme americane, oferind și mecanisme de întărire a securității cibernetice. Informațiile nu sunt se pare despre un atac anume, ci in general despre amenințări probabile.

XS
SM
MD
LG