Linkuri accesibilitate

SUA: bătălia prezidențială se mută în campania senatorială din Georgia


Președintele american Donald Trump.
Președintele american Donald Trump.

Președintele Donald Trump va vizita statul Georgia sâmbăta, în sprijinul celor doi candidați republicani la Senat. De victoria lor depinde dacă Partidul Republican își păstrează sau nu controlul asupra camerei superioare din Cogres.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Partidul Republican privește însă cu sentimente amestecate această vizită. Pe de o parte ea este importantă pentru a insufla energie sprijinitorilor devotați ai președintelui Donald Trump.

Pe de altă parte, dacă Trump folosește aparițiile sale publice pentru a se plânge că alegerile prezidențiale din noiembrie au fost falsificate – idee care nu are acoperire în realitate – și pentru ai ataca pe oficialii republicani din Georgia, care au confirmat victoria lui Joe Biden, asta ar putea descuraja votanți republicani să mai participle la vot în ianuarie.

De-acum în stat, diverse facțiuni ale partidului se înfruntă. Doi avocați care îl sprijină pe președinte, au cerut joi republicanilor să boicoteze alegerile din 5 ianuarie, dacă cei doi candidați republicani nu promit ca vor depune eforturi ca rezultatul votului din Georgia să fie anulat. Președintele Trump a pierdut acest stat tradițional republican la o diferență mică.

Acestei cauze i se alătură și un număr de deputați în adunarea legislative locală. Secretarul de stat din Georgia și un consilier al său au acuzat pe de alta parte retorica inflamatorie a președintelui, susținând că ar fi dus la amenințări împotriva unor oficialități la nivelul statului și chiar împotriva soției și copiilor secretarului de stat. Peste 10 republicani au redactat o scrisoare în care cer ca partidul să se unească pentru a câștiga cele doua locuri în Senat.

În centrul acestei dispute este președintele Trump înfuriat de faptul că lideri republicani din Georgia nu l-au ajutat să răstoarne rezultatul scrutinului. Analiștii susțin că ajutorul lui Trump este esențial pentru ca republicanii Kelly Loeffler și David Perdue să câștige, teamă fiind că în atmosfera actuala, republicani moderați sau cei care nu cred că alegerile sunt corecte ar putea să nu se prezinte la urne. Recent președintele i-a atacat nu numai pe secretarul de stat ci și pe guvernator, ambii republicani și asta – se teme campania partidului – ar putea avea un impact negativ la 5 ianuarie.

Susținători ai președintelui, avocații Lin Wood și Sidney Powell au cerut o sesiune specială a adunării legislative care să aibă în vizor legalitatea alegerilor și demisia guvernatorului. Alți republicani din stat încep însă să ia atitudine.

Lawrence Lane Flynn, liderul partidului dintr-o regiune din apropiere de Atlanta spune „Cei doi lunatici, Wood și Powell inventează ficțiune. Ori de câte ori alegațiile sunt prezentate în tribunale ele stârnesc râsul și în consecință nu se duc în tribunal, ci organizează mitinguri în care pot spune ce le trece prin cap, fără ca spusele să poată fi verificate, beneficiind și de faptul că unii oameni asta vor să audă și în consecința, asta cred”.

XS
SM
MD
LG