Linkuri accesibilitate

SUA: Baseball vs discriminare la vot


Statul Georgia restrânge accesul unor minorități la vot și pierde finala sezonului de baseball, cel mai popular sport de echipă după fotbalul american. Și o sursă importantă de venit pentru orașul care găzduiește finala.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Reacțiile un s-au lăsat așteptate după ce Liga Profesionistă de Baseball din Statele Unite a decis să nu mai organizeze seria finală a sezonului la Atlanta, în statul Georgia, după ce Adunarea Legislativa a statului și guvernatorul au ratificat o lege, care se consider că limitează dreptul minorităților de a vota.

Între măsurile preconizate de lege se numără solicitări suplimentare privind indentificarea votantului, care îngreunează accesul persoanelor sărace și aparținând anumitor minorități, limitarea votului prin corespondență și chiar prevederi care interzic ca celor care au nevoie – persoane în vârstă de exemplu, care trebuie să aștepte la cozi pentru a vota – să li se ofere apă de băut și alimente.

Interpretarea este că după ce au pierdut alegerile prezidențiale și pe cele pentru Senat, în Georgia, republicanii încearcă acum să își mențină supremația de decenii în stat, în ciuda tendințelor demografice care îi dezavantajează. În 2022, postul de guvernator e în joc ca și cel al unuia dintre senatorii aleși anul acesta. Republicanii susțin că modifiăarile legii nu îngrădesc votul minorităților, ci aliniază prevederile legale din stat la cele ale altor state.

Există temerea că multe dintre statele cu guvernator și adunări legislative republicane ar putea urma această cale.

Fostul președinte Obama a elogiat liga de baseball, scriind pe Twitter că măsura luată este cel mai bun tribut adus lui Hank Aaron, un faimos jucător negru american care a avut 23 de sezoane în liga profesionistă și a decedat anul trecut. „Hank Aaron a fost un conducător prin forța exemplului personal” – a scris Obama.

Fostul președinte Donald Trump a cerut pe de altă parte un boicot al ligii pentru măsura luată, dar a adăugat și alte mari companii din Georgia care s-au solidarizat împotriva noii legi între care Coca Cola, Liniile aeriene Delta, bancile JP Morgan și Citigroup, cea de telecomunicatii Viacom și firma de transport UPS. Trump a cerut republicanilor să riposteze la ceea ce consideră a fi „abuzurile stângii radicale” care ar atenta, în viziunea sa, la integritatea alegerilor. Să reamintim că la baza schimbărilor legislative din Georgia se află supoziția că alegerile din 2020 ar fi fost viciate, idee în sprijinul careia nu exista dovezi, dar care e promovată de Trump.

Președintele Biden consideră că noua lege din Georgia este echivalentă cu cele rasiste din trecutul Americii.

XS
SM
MD
LG