Linkuri accesibilitate

SUA: o comisie „independentă” va ancheta violențele de la Congres, din 6 ianuarie


Nancy Pelosi

Presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a aratat intr-o scrisoare catre membrii partidului sau democrat ca o comisie de tipul celei creata dupa atentatele teroriste din septembrie 2001 va fi formata sa investigheze incidentele violente de la Congres, la 6 ianuarie, cind sustinatori ai fostului presedinte Donald Trump au atacat cladirea in care se desfasura certificarea votului la alegerile prezidentiale.

In ultimele zile, s-au inmultit apelurile la crearea unei astfel de comisii indepedente, mai ales dupa ce Donald Trump a fost achitat in Senat, cu sprijinul a o parte dintre republicani. O astfel de comisie ar putea fi ultimul mijloc prin care membrii in Congres ar putea sa obtina responsabilizarea fostului presedinte.

Intre republicanii care sprijina o ancheta independenta se numara si senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump.

In scrisoarea lui Pelosi, incidentele de la 6 ianuarie sint descrise ca fiind un atac terorist intern, impotriva Congresului.

În scrisoarea lui Pelosi, incidentele de la 6 ianuarie sunt descrise ca un atac terorist intern...

Comisia va investiga imprejurarile care au periclitat transferul pasnic de putere, vizind in acelasi timp si maniera in care politia a fost pregatita sa raspunda incidentelor.

Luna trecuta, Pelosi l-a numit pe generalul Russel Honore sa revizuiasca infrastructura de securitate a cladirii. In functie de acea analiza, presedinta Camerei este dispusa sa aloce fonduri pentru securizarea complexului si asigurarea sigurantei membrilor in Congres si personalului lor.

Citiva membri republicani au exprimat temeri cu privire la impartialitatea lui Honore si rolul pe care Pelosi il va avea in concluziile finale.

Pentru ca Comisia anuntata de lidera democrata sa fie creata va fi nevoie de un act legislativ, similar celui aprobat dupa atacul terorist de acum 20 de ani. Atunci, presedintele George W Bush a ratificat actul care stabilea autoritatea de investigatie a noului for.

Vezi comentarii

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG