Linkuri accesibilitate

SUA critică dur suspendarea exporturilor cu cereale din Ucraina


Secretarul de Stat american, Antony Blinken, (stânga) în timpul unei vizite în orașul Irpenia din regiunea Kiev, 8 septembrie 2022
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, (stânga) în timpul unei vizite în orașul Irpenia din regiunea Kiev, 8 septembrie 2022

Statele Unite au criticat dur Rusia pentru suspendarea unui acord negociat de ONU pentru a facilita exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, afirmând că Moscova „transformă alimentele în arme, în războiul pe care l-a început”.

Într-o declarație din 30 octombrie, secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat, de asemenea, Moscova „să își reia participarea la această inițiativă”, adăugând că, de la sfârșitul lunii iulie, acordul a permis exportul a peste 9 milioane de tone de cereale și „a făcut să scadă prețurile în întreaga lume, ceea ce a fost extrem de important pentru țările cu venituri mici și medii”.

Pe 29 octombrie, Rusia l-a anunțat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că suspendă acordul, deoarece susține că nu poate „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în cadrul pactului. De asemenea, Moscova a invocat „atacurile teroriste” împotriva Flotei sale din Marea Neagră, din apropierea regiunii ucrainene ocupate Crimeea ca motiv pentru suspendarea programului alimentar.

Într-o alocuțiune video în aceeași zi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit această decizie „o încercare făcută fățiș de Rusia de a reveni la amenințarea foametei pe scară largă pentru Africa, pentru Asia”. Zelenski a cerut ca Rusia să fie expulzată din Grupul celor 20 de economii globale de vârf (G20).

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat decizia Moscovei drept „pur și simplu scandaloasă”.

Acordul privind cerealele din 22 iulie trebuia să dureze 120 de zile, cu opțiunea de reînnoire la 19 noiembrie „dacă nicio parte nu obiectează”, a declarat ONU pe 28 octombrie.

XS
SM
MD
LG