Linkuri accesibilitate

SUA: cum se contabilizează numărul de infecții și decese?


Președintele american Donald Trump în vizită la firma Honeywell International Inc. care produce măști de protecție N95 , Phoenix, Arizona, 5 mai 2020.
Președintele american Donald Trump în vizită la firma Honeywell International Inc. care produce măști de protecție N95 , Phoenix, Arizona, 5 mai 2020.

În cifre absolute, Statele Unite sunt țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus în lume, cu 1 milion 200 de mii de contaminări și aproape 73.500 de decese.

Președintele Trump s-a plâns colaboratorilor săi în legătură cu maniera în care decesele cauzate de coronavirus sunt contabilizate.

Relatări de presă arată că președintele Donald Trump le-ar fi spus consilierilor săi că, în opinia sa, numărul deceselor cauzate de coronavirus, în America, ar fi mai mic decât cel declarat. Câțiva colaboratori ai săi se pare că împărtășesc aceasta idee. O sursa din administrație a spus că se anticipează că președintele va începe să conteste numărul deceselor, mai ales pentru că prognozele care au la bază actualele cifre îl pot afecta politic. Cifrele oficiale indică până acum peste 73 de mii de morți și 1.2 milioane de cazuri.

Harta interactivă a pandemiei de coronavirus în lume.

Experții spun că nu există dovezi din care să rezulte că numărul morților este exagerat, dimpotrivă se crede că numărul de decese provocate de virus ar putea fi subestimat. Pe Trump cifrele oficiale îl nemulțumesc și el argumentează cu cazul statului New York care a adăugat 3,000 de cazuri în care există suspiciune de coronavirus, dar nu este confirmată. Anumiți membri ai echipei președintelui cred că statul ar fi creat stimulente financiare, care recompensează spitale în funcție de câte cazuri de Covid-19 au tratat.

Sistemul de asigurări de sănătate „Medicare” oferă spitalelor 20% în plus pentru tratarea pacienților cu coronavirus, pentru a compensa sumele pierdute ca urmare a amânării altor proceduri, care aduc venit. A pretinde fals că un pacient a avut COVID-19 este fraudă și până acum acuzațiile unor membri ai administrației nu au fost specifice.

Surse din administrație au spus că nu e vorba despre fraudă intenționată, ci că numerele au fost revizuite și includ acum cazuri bănuite, dar nu confirmate de COVID19. Sursa a explicat că e necesar ca președintele să explice asta poporului american pentru ca numerele și prognozele să nu sperie.

Explicațiile consilierilor lui Trump merg mai departe arătând că simptomele pot fi cauzate de o varietate de factori și că în Statele Unite și în alte părți ale lumii, nu există un standard unic de evaluare.

Pe de alta parte, numărul morților în diverse părți ale țării a fost mult mai mare decât mediile anilor precedenți, ceea ce sugerează că numărătoarea oficială nu numai că nu exagerează decesele cu coronavirus ci nu ia în considerare zeci de mii de alte cazuri.

Până la mijlocul lui aprilie o persoană a fost declarată decedată cu COVID-19 doar dacă testul pentru virus era pozitiv. Dar în Statele Unite testarea a fost și este inadecvată și nu toți purtătorii de virus au fost testați și dacă au murit, nu au fost incluși în cifra deceselor.

Luna trecută Centrul pentru Controlul Bolilor a decis să includă cazuri probabile de COVID-19 în numărătoarea oficială. Așa a ajuns statul New York să adauge 3,700 de morți la cifra anterioară.

Experții cred că numărul real e mai mare pentru că testarea nu a fost adecvată, anumite state nu includ cazuri probabile de coronavirus și există mii de morți peste media obișnuită a acestor luni, neincluși în numărătoare.

XS
SM
MD
LG